Cele mai bune cărți horror din toate timpurile

sursa foto: https://pixabay.com/photos/fog-mist-road-lost-girl-eerie-1208283

Genul horror se numara printre preferintele multor cititori pe care, fara doar si poate, ii putem incadra in categoria oamenilor curajosi – in categoria acelora care indraznesc sa continue un fragment, chiar daca le este foarte frica de ceea ce poate sa urmeze. Daca ai un prieten care adora sa vorbeasca despre ultima carte cu zombie, cu demoni sau cu vampiri pe care a citit-o si care este oricand pregatit sa iti recomande un film horror care i-a taiat respiratia sau daca te regasesti chiar tu in aceasta descriere, articolul acesta este pentru tine! 

Se spune despre carti ca sunt valoroase atunci cand reusesc sa treaca proba timpului: cu alte cuvinte, o carte este considerata cu adevarat buna in momentul in care ea continua sa fie citita multa vreme dupa ce a fost publicata, calatorind din generatie in generatie. In articolul de astazi am adunat 4 dintre cele mai bune carti horror din toate timpurile, scrise in perioade diferite, care te vor convinge sa le adaugi in wishlist-ul tau! Iata, asadar, care sunt acestea:

„Frankenstein sau Prometeul modern’’ – Mary Shelley

Cu cat este mai vechi, cu atat vinul este mai bun – iata o afirmatie pe care ai auzit-o, cu siguranta, de multe ori. Putem sa o reformulam, astfel incat sa fie valabila si in cazul literaturii: cu cat o carte veche este citita si apreciata in randul diferitelor generatii, cu atat mai mult se va scrie despre ea. Asa este cazul romanului Frankenstein sau Prometeul modern, publicat in 1818. Acesta spune povestea lui Victor Frankenstein, un geniu in domeniul stiintei, care aduce la viata, in urma experimentelor facute, un monstru. El insusi ajunge sa fie ingrozit de propria creatie, motiv pentru care il abandoneaza. Povestea continua sa surprinda multi cititori ai genului chiar si in zilele noastre, pentru ca subiectul este, in esenta, mult mai complex decat pare la prima vedere: noi suntem creatorii propriilor monstri – monstri de care ajungem sa ne temem. Asadar, Frankenstein sau Prometeul modern a reusit sa treaca proba timpului si datorita perspectivei psihologice inedite pe care o aduce in atentia cititorilor.

Casa bantuita” – Shirley Jackson

Suntem convinsi ca ai vizionat o multime de filme cu case bantuite pana acum si, cel mai probabil, ai si citit destule carti a caror actiune se desfasoara intr-un astfel de loc. Cine stie, poate ca ai si vizionat serialul, inspirat din aceasta carte, difuzat pe Netflix! Dar stii cum se spune: cartea este intotdeauna mai buna decat filmul – mai ales cand este vorba despre un roman care continua sa fie citit si dupa 60 de ani. 

Actiunea se petrece in Hill House, avand drept personaje principale un savant interesat de manifestarile supranaturale, asistenta sa draguta, mostenitorul casei si o tanara cu un trecut intunecat. Lucrurile care se intampla in casa sunt cu totul si cu totul ciudate: se aud zgomote ca de nicaieri, apar fantome, dar si tot felul de cuvinte pe pereti. Eleanor, tanara singuratica, este personajul cel mai afectat de toate acestea – te invitam sa descoperi chiar tu in ce fel isi pun amprenta asupra ei evenimentele din casa bantuita!

„Exorcistul” – William Peter Blatty

Exorcistul, roman publicat în 1971, s-a aflat in fruntea listei de bestselleruri din New York Times de 17 ori, continuand sa fie una dintre cele mai apreciate carti ale genului pana in zilele noastre. Fiind inspirat de un caz real petrecut in anii 1940, autorul, William Peter Blatty, a creat personajul Regan, fiica unei actrite americane celebre. Copila trece printr-o serie de schimbari psihice si fizice ciudate, care o determina pe mama ei sa ia masuri. Astfel, femeia descopera ca micuta ei este posedata. 

Avand o poveste plina de suspans si o actiune care iti taie pur si simplu rasuflarea, romanul a fost ecranizat la scurt timp de la publicare. Asadar, poate iti surade si ideea de a viziona filmul, dupa ce parcurgi paginile cartii. Atentie, insa: este foarte posibil sa ai nevoie de cateva zile pauza sa iti revii! Nu intamplator este una dintre cele mai bune carti horror din toate timpurile!

„IT” – Stephen King

Fara doar si poate, Stephen King este unul dintre cei mai buni scriitori contemporani ai acestui gen de literatura. Ba chiar numeroase persoane, inclusiv unii experti ai domeniului, spun ca este cel mai bun. Avand un portofoliu bogat si valoros, este destul de greu sa ne oprim la un singur roman. Despre IT, insa, putem spune ca se afla in numeroase topuri ale celor mai apreciate carti horror din toate timpurile.

Orasul de provincie Derry pare blestemat: la anumite intervale, copiii localnicilor dispar fara urma sau sunt ucisi. Nimeni nu stie cine este faptasul, cu exceptia a 7 personaje, care fusesera, si ele, vanate de monstru in copilarie, monstru pe care au reusit sa-l invinga atunci. Creatura revine, insa, ani mai tarziu, iar cei 7 prieteni trebuie sa isi respecte promisiunea facuta in adolescenta: sa alunge din nou monstrul. 

Dupa ce vei citi IT, cu siguranta ca vei vrea sa parcurgi si celelalte romane ale autorului. Numeroase carti scrise de Stephen King au fost traduse si la noi si se gasesc si librariile online – asadar, sunt doar la un click distanta de tine.

Fie ca alegi sa citesti doar una dintre cartile de mai sus, fie ca le adaugi pe toate in wishlistul tau, cu siguranta vei descoperi povesti ce-ti vor taia respiratia si dupa care vei avea nevoie de o pauza de cel putin cateva zile pana sa-ti faci curaj sa te apuci de un nou roman horror!

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.