Cele două orașe din România în care străzile nu au nume

FOTO: Andrei kokelburg/Wikimedia Commons
FOTO: Andrei kokelburg/Wikimedia Commons

În vestul țării, la Pecica, autoritățile au decis să nu dea nume străzilor, ci să le numeroteze cu cifre arabe. Cele 120 de străzi din micul oraș au fost numerotate în 2002, iar un motiv ar fi fost evitarea unui conflict între români și minoritarii maghiari.

Potrivit adevarul.ro, reprezentanții administrației locale vorbesc și despre reducerea cheltuielilor pentru confecționarea plăcuțelor cu numele străzilor, care ar fi trebuit să fie fie bilingve.

„Hotărârea de consiliu a fost aprobată în 2002. Erau multe străzi a căror nume trebuia tradus din română în maghiară şi invers. Legea spune că, dacă există peste 25% populaţie minoritară, plăcuţele trebuie să fie şi în limba minorităţii respective. Atunci aveam peste 30% populaţie maghiară în Pecica.

Multe străzi nu se puteau traduce, nu exista corespondent. În plus, am făcut o mare economie la plăcuţe. Sunt 120 de străzi şi trebuia un număr dublu de plăcuţe faţă de cel actual”, a declarat primarul orașului Pecica, Petru Antal, pentru jurnaliștii de la Adevărul.

Locuitorii spun că sistemul este foarte util și e ușor să găsești o stradă, întrucât funcționează logica numerotării.

Pecica este cel mai mare oraș din județul Arad. Este cunoscut pentru o fermă de bivoli, biserici, Parcul Natural Lunca Mureșului și Sfânta Treime și pentru brutării. Până în 1964, orașul Pecica era împărțit în două – Pecica 1 și Pecica 2. Primul era cu maghiari, al doilea cu români și fiecare avea administrație separată. Pecica a devenit oraș din 2004.

Un alt oraș care are străzile numerotate, însă cu cifre romane, este Sulina. Cel mai estic oraș din România are șase străzi paralele cu Dunărea.

Sulina are o populație de aproximativ 4000 de locuitori și se ajunge la el doar pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră. Printre atracțiile turistice sunt un cimitir maritim, unic în Europa, dar și un far care datează din 1802.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.