Cele 6 țări europene unde există legi pentru cei care circulă pe trotinete electrice

Circulația pe trotineta electrică este sau va fi inclusă în curând în Codul Rutier în doar șase țări din Europa.

Primele trei țări care au venit cu legi pentru acești participanți la trafic sunt Franța, Germania și Spania. În curând, circulația cu trotinete electrice va fi reglementată și în Macedonia de Nord.

Autoritățile din Macedonia din Nord vor să îi oblige pe cei care folosesc trotinetele electrice să poarte cască și veste reflectorizante (inclusiv ziua). De asemenea, viteza maximă permisă pentru aceste vehicule este de 25 km/h, când se folosesc pistele pentru biciclete. Pe trotuare, se poate circula cu trotineta electrică, dar cu o viteză maximă de 6 km/h.

Vârsta minimă pentru a conduce aceste trotinete va fi de 14 ani.

Ce se întâmplă în alte țări din Europa

În Franța, potrivit G4Media.ro, se poate circula cu trotinete electrice doar pe pistele pentru biciclete. Pe trotuare, autoritățile locale pot decide dacă permit sau nu deplasarea, dar cei de pe trotinere trebuie să respecte ritmul de mers la pas și să nu deranjeze pietonii.

Vârsta minimă în Franța pentru cei care vor să meargă pe trotinete electrice este de 12 ani.

Viteza maximă reglementată este de 25 km/h. Amenda pentru depășirea vitezei legale pe trotineta electrică este de 1500-3000 de euro. Cei de pe trotinete trebuie să poate cască și vestă reflectorizantă (obligatorie doar pe timp de noapte). Trotinetele trebuie să aibă lumini de poziție în față și în spate. Ele trebuie să aibă și frânză și claxon.

În Germania, vârsta minimă este de 14 ani, iar viteza maximă – 20 km/h. La nemți, se poate circula și pe carosabil, și pe pistele de biciclete, dar nu pe trotuar.

Spania, Olanda și Italia au și ele reguli pentru circulația trotinetelor electrice.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.