Cele 5 obiceiuri sănătoase potrivite pentru toate tipurile de păr

Sursă foto: pexels
Sursă foto: pexels

În medie, o persoană ajunsă la vârsta maturității deține aproximativ 120.000 de fire de păr, dintre care se pierd zilnic în jur de 150 de fire. De cele mai multe ori, din pricina anumitor greșeli pe care le comitem fără să ne dăm seama, creștem această variabilă până în momentul în care devine un motiv de îngrijorare. Concret, pe lângă o rutină de îngrijire compusă din produse specifice fiecărui de tip de păr, este necesar să adoptăm o dietă bogată în proteine, minerale și substanțe nutritive, să reducem nivelul stresului și să ne protejăm de efectele negative ale factorilor externi. Pentru că fiecare persoană merită să se bucure de un păr sănătos, iată cinci sfaturi care te vor ajuta.

1. Descoperă particularitățile tipului tău de păr

În primul rând, trebuie să te familiarizezi asupra tipului tău de păr, deoarece rutina de îngrijire diferă din multe puncte de vedere. Spre exemplu, un păr mixt se diferențiază prin scalpul uleios cu exces de sebum și lungimea firelor uscată, chiar casantă spre vârfuri. În acest caz, specialiștii recomandă utilizarea a două tipuri de produse pentru curățare și hidratare – un șampon pentru scalp gras la rădăcină și un tratament intensiv doar pe lungime. Mai departe, un păr fin va fi mereu prieten cu produse de îngrijire a căror textură este lejeră, întrucât tinde să-și piardă volumul într-un timp scurt, în timp ce părul uscat preferă produse infuzate cu uleiuri nutritive și ingrediente de hidratare. 

2. Construiește un arsenal de frumusețe

Mergând pe același principiu, informarea din surse variate te va ajuta în ceea ce privește organizarea unei rutine de îngrijire. Un studiu publicat de Hairsociety indică faptul că aproximativ 35 de milioane de bărbați, respectiv 21 de milioane de femei suferă din pricina căderii părului. Deloc de neglijat, aceste statistici sunt îngrijorătoare deoarece multe persoane nu cunosc cu adevărat motivele pentru care ajung să se confrunte cu această problemă. Un prim pas ar putea fi alegerea unui produs de curățare corespunzător, ce va înlătura eficient murdăria și sebumul acumulate. Un sampon impotriva caderii parului oferă un pachet complet de beneficii:

  • Potrivit pentru părul predispus la rupere
  • Efect de netezire
  • Controlează volumul
  • Închide cuticula
  • Elimină efectul de electrizare
  • Lasă părul neted și strălucitor

3. Limitează accesul căldurii în viață părului

Asemenea pielii și ochilor, părul are nevoie de protecție în timpul verii. Atât temperaturile ridicate, cât și razele ultraviolete aduc după sine repercusiuni vizibile în timp – îmbătrânire, decolorare, uscare excesivă și degradarea fibrei capilare. În aceeași categorie vom include uscătorul de păr, placa de îndreptat și ondulatorul, din pricina aportului considerabil de căldură adus în momentul utilizării, lucru care se poate îndrepta prin aplicarea unui spray de protecție termică pe fiecare șuviță. 

4. Respectă un program de spălare

Un păr sănătos are nevoie de substanțele nutritive pe care le extrage din alimentele consumate, diferitele produsele de îngrijire aplicate, precum și de uleiurile pe care corpul nostru le secretă în mod natural. Astfel, este recomandat să te speli de două sau trei ori pe săptămână cu apă călduță, iar pentru clătire folosește apă rece, care închide cuticula. 

5. Ține cont de sănătatea scalpului

În timp, pot apărea probleme la nivelul scalpului, ce pot afecta inclusiv firul de păr. Dacă ai observat semne de mătreață, zone iritate, scuame sau chiar coșuri care provoacă mâncărimi, apelează la sfatul unui dermatolog ce îți poate da indicații în privința tratării. Desigur, pentru a curăța cu delicatețe zona afectată, poți folosi un șampon fără sulfați sau parabeni, ale cărui ingrediente vor elimina reziduurile de sebum și impuritățile. 

În cele din urmă, pentru a te bucura de un păr cu aspect bogat și sănătos ai nevoie de câteva produse potrivite, un gram de atenție, puțină îndemânare, răbdare și imaginație pentru a realiza coafuri în acord cu personalitatea ta puternică. 

Sursă foto: pexels

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.