Cele 3 grupuri de persoane cel mai grav afectate de coronavirus

coronavirus
Foto: geralt / pixabay.com

Cele 3 grupuri de persoane cel mai vulnerabile în fața noului coronavirus din China sunt bătrânii, persoanele care suferă de alte boli (diabet, boli cardiovasculare etc) și fumătorii, se arată într-un articol al publicației de sănătate webmd.com.

Virusurile pot afecta un anumit grup de persoane mult mai dur decât un alt grup. De exemplu, arată sursa citată, virusul gripei spaniole din 1918, din cauza căruia au murit 50 de milioane de oameni în întreaga lume, îi îmbolnăvea în special pe tinerii adulți. În schimb, epidemia de virus Zika din Brazilia din anii 2015-2016 le ataca în special pe femeile însărcinate (mai exact, creierul fetușilor).

1. Persoanele în vârstă

 

COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus din China, se pare că devine tot mai periculoasă odată cu creșterea vârstei, a explicat pentru webmd.com Michael Mina, cercetător și specialist în epidemiologie la Școala de Sănătate Publică „T.H.Chan” de la Universitatea Harvard.

„Pare să existe acest prag – sub vârsta de 35 de ani practic nu avem cazuri [letale]. În intervalul de vârstă cuprins între 40 și 80 de ani, mortalitatea crește odată cu vârsta”, a explicat el.

Virusul SARS (al sindromului respirator acut), un coronavirus care a apărut în China, în 2002, a afectat cel mai tare tot persoanele în vârstă, în special cele de peste 60 de ani. La acea dată, 8.000 de oameni s-au infectat pe parcursul a 8 luni, iar aproape 10% dintre ei au murit.

Până acum, la nivel mondial au fost înregistrate peste 80.000 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 și 2.700 de decese, majoritatea în China.

Un studiu publicat luni în „The Journal of the American Medical Association”, care a examinat 45.000 de cazuri din China, a ajuns la concluzia că 80% dintre cazurile raportate par să fie ușoare. Ceilalți 20% au avut simptome moderate, severe sau critice, inclusiv dificultăți în a respira, pneumonie și cedarea organelor. Aproximativ 2,3% dintre cazuri au fost letale.

Potrivit studiului, copiii cu vârste între 1 și 9 ani reprezintă doar 1% dintre toate cazurile din China. Niciunul dintre aceștia nu a murit. În ceea ce privește copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, numărul lor reprezintă tot 1% din numărul total de cazuri din China.

Michael Mina a mai declarat că nu este clar de ce copiii par să fie mai bine protejați în fața virusului. Este posibil ca ei să aibă imunitate de la o viroză recentă, înrudită cu COVID-19, sau este posibil ca virusul să nu se poată replica la fel de bine în organismul copiilor precum în cel al adulților. Motivul pentru care s-ar putea întâmpla acest lucru nu este cunoscut.

Studiul a mai descoperit că dintre bătrânii de peste 70 de ani care au contractat virusul, 8% au murit. Rata mortalității este și mai mare în rândul celor de peste 80 de ani: 15%.

2. Fumătorii

 

Datele inițiale sugerau că bărbații ar fi mai vulnerabili în fața virusului, potrivit Centrului Chinez pentru Prevenția și Controlul Bolilor, deoarece rata mortalității la bărbați era de două ori mai mare la bărbații infectați decât la femeile infectate. Potrivit lui Michael Mina de la Harvard, nu există dovezi suficiente pentru a trage concluzii clare referitoare la acest fapt.

Este posibil, au explicat mai mulți experți pentru The New York Times, ca bărbații chinezi infectați să fie mai afectați deoarece ei tind să fumeze mai mult decât femeile. Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății din 2019 a arătat că 47,6% dintre bărbații chinezi fumează, comparativ cu doar 1,8% dintre femei.

3. Bolnavii

 

În afară de fumători și de persoanele în vârstă, un al treilea grup mai vulnerabil în fața noului coronavirus este reprezentat de oamenii care au boli precum:

– diabet
– boli de inimă
– boli de plămâni precum bronhopneumopatie obstructivă cronică

În astfel de cazuri există un risc crescut de a se ajunge la o formă mai gravă a bolii sau chiar la deces.

În ceea ce privește femeile însărcinate, se pare că ele nu sunt afectate grav de noul coronavirus. Totuși, foarte puține cazuri au fost studiate până acum. O astfel de cercetare, publicată în The Lancet, a analizat cazurile a 9 femei însărcinate infectate cu COVID-19. Niciuna nu a transmis virusul copilului.

Foto: geralt / pixabay.com