Cel mai vechi covrig descoperit vreodată, dezgropat de arheologi

regensburg
În orașul Regensburg, arheologii au descoperit o gustare veche de 200-300 de ani. Foto: Grizurgbg via Wikimedia Commons

În timp ce făceau săpături în orașul bavarez Regensburg, arheologii germani au descoperit o gustare veche de cel puțin 200 de ani, relatează agenția DPA.

„Pot să vă garantez că acesta este cel mai vechi covrig descoperit vreodată”, a declarat Silvia Codreanu-Windauer din cadrul Biroului pentru Conservarea Monumentelor din Landul Bavaria.

Într-un sit arheologic din centrul orașului Regensburg, arheologii au descoperit rămășițele carbonizate ale unor chifle, a unui covrig și a unui croissant vechi de 200-300 de ani. Datarea cu carbon a plasat momentul preparării produselor cândva în secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea.

„Descoperirea este cu adevărat specială deoarece ilustrează o realitate a vieții cotidiene de atunci”, a declarat și Joachim Wolbers, primarul orașului Regensburg.

Acum, chiflele, covrigul și croissantul se află în Muzeul de Istorie din Regensburg, iar o parte din produse au fost expuse public.

„Un covrig obișnuit, poate puțin mai mic decât astăzi”

Cercetătorii au luat în calcul că produsele de panificație ar fi putut să își reducă dimensiunile cu până la 15% de-a lungul timpului, potrivit AP. Covrigul descoperit este „un covrig obișnuit, poate puțin mai mic decât astăzi”, a comentat Dorothee Ott, purtătoare de cuvând a Biroului pentru Conservarea Monumentelor din Landul Bavaria.

Ott a mai explicat că pâinicile, croissantul și covrigul au fost arse în trecut, motiv pentru care s-au păstrat până în prezent. Arheologii mai cred că brutăria unde au fost coapte se afla în același loc unde au fost descoperite și produsele.

Situl arheologic unde au fost descoperite produsele de panificație vechi de 200 de ani a fost o adevărată comoară arheologică de-a lungul timpului. În acest sit au mai fost descoperite o casă din lemn veche de 1.200 de ani, un loc de execuție din evul mediu și o pasarelă din lemn care ducea la Dunăre.

Imagini cu covrigul și chiflele puteți vedea aici și aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în UE. Joburi pentru şoferi de camion, dar şi pentru cei care au doar „B”-ul
O avalanșă de mail-uri cu un virus periculos amenință internauții
Drama bisericilor de lemn: Preafericitul iubește betoniera

output_Odsky7

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.