Cel mai titrat antrenor român a semnat cu Dinamo Kiev

Mircea Lucescu. Foto: Wikimedia Commons

Mircea Lucescu, 76 de ani, a semnat un contract cu formația ucraineană Dinamo Kiev, după ce, timp de 12 ani, a cucerit numeroase trofee la cârma rivalei Șahtior Donețk.

În cei opt ani petrecuți la Donețk, Lucescu a câștigat de opt ori titlul de campion al Ucrainei, dar a obținut și primul trofeu european din istoria clubului: Cupa UEFA. Mircea Lucescu este cetățean de onoare al orașului Donețk, unde a adus, în total 22 de trofee importante.

Tehnicianul poreclit ”Il Luce” din vremea când antrena în Italia a semnat pe doi ani cu Dinamo Kiev, unde va câștiga trei milioane de euro pe an. În sezonul care abia s-a încheiat, Dinamo Kiev – cea mai galonată echipă a Ucrainei, cu numeroase titluri în Top Liga sovietică dar și cu două succese în Cupa Cupelor – s-a clasat pe locul doi, la o distanță colosală de campioana Șahtior: 23 de puncte.

Dinamo Kiev, cândva o forță și în Europa, are o echipă bazată pe jucători cu un excelent potențial fizic și tehnic, însă mai puțin cunoscuți fotbalului larg, iar atmosfera de la club a fost mereu una exigentă și profesionistă.

Rămâne de văzut dacă antrenorul român va reuși să regăsească calea spre un nou trofeu – ar fi primul din 2016 -, după episoadele recente mai puțin faste de la Zenit Sankt Petersburg și de la cârma naționalei Turciei.

În lunga sa carieră de antrenor, Mircea Lucescu a creat echipe de legendă aproape oriunde a mers: la Dinamo sau Rapid din București, la Galatasaray și Beșiktaș din Istanbul sau în Italia, la Brescia sau Internazionale Milano.