Cel mai slab leu din istorie. Cât costă acum un euro?

. Foto: Pixabay

Pentru prima oară în istorie, un leu a ajuns să fie tranzacționat, la cursul de schimb oficial, cu mai mult de 4 lei și 90 de bani în schimbul unui euro.

Reprezentanții Băncii Naționale a României spun că motivele din spatele creșterii țin de tendințele regionale, cât și de tensiunile sociale din ultima vreme.

Nu doar moneda europeană a prins avânt în fața leului, ci și dolarul american, care a ajuns la 4,17 lei, dar și lira sterlină, cotată la 5,74 de lei.

Aurul a crescut uşor ieri la 230,5418 lei pentru un gram, faţă de 230,1684 lei pentru un gram, nivelul din şedinţa precedentă.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, spune că tendințele de creștere nu sunt un motiv de alarmare.

„Sigur că fiecare ţară are specificul local şi acesta influenţează evoluţiile, cum sunt deficitele la noi sau chiar tensiunile sociale care se manifestă zilele acestea, nu au cum să susțină o evoluție favorabilă a cursului, dar principala influenţă rămâne cea externă”, a declarat acesta.

”Rămâne de văzut evoluția, sigur că, la un moment dat, se va simți și în prețuri acest lucru, dar la 3 bani nu e o creștere de rate care să fie extrem de agresivă sau o creștere de prețuri agresivă”, a mai spus Suciu, citat de EuropaFM.

Potrivit analiștilor, cursul de schimb nu va ajunge prea curând la nivelul de cinci lei pentru un euro.