Cel mai slab leu din istorie. Moneda națională s-a prăbușit

FOTO: GreatNews lei bani leu
FOTO: GreatNews

Leul s-a depreciat puternic și a ajuns la cel mai slab nivel din istorie.

Banca Națională a afișat joi, 21 iunie, un curs valutar de 4,6695 de lei pentru 1 euro, în plus cu 0,0035 de lei față de ziua precedentă.

Leul s-a depreciat și în raport cu dolarul, Banca Națională afișând un curs valutar de 1 dolar pentru 4,0518 lei, în plus cu 0,0170 de lei față de ziua anterioară.

Leul s-a mai prăbușit de câteva ori la începutul anului 2018. Astfel, la 16 ianuarie 2018 Banca Națională anunța un curs de 4,6599 pentru un euro, la scurt timp după ce social-democrații și-au demis cel de-al doilea premier (Mihai Tudose) în doar 7 luni.

Totuși, chiar și atunci leul a fost mai puternic decât acum, când a sărit de pragul de 4,66 lei pentru un euro și riscă să ajungă la 4,67 lei pentru un euro.

Proteste în marile orașe din țară

Miercuri, 20 iunie, mii de oameni au ieșit în stradă în marile orașe din România pentru a protesta împotriva modificării Codului de procedură penală, care a fost votat de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Foarte mulți protestatari sunt nemulțumiți de amendamentul care îl favorizează pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

Potrivit noului articol, revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută şi în cazul neredactării şi/ sau nesemnării hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluţionarea cauzei.

Dacă noul cod va intra în vigoare, Liviu Dragnea va putea să ceară rejudecarea dosarului Referendumului, în care a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare. Liviu Dragnea ar putea ataca decizia deoarece doi dintre magistrații care au facut parte din Completul de 5 judecători care l-au condamnat, Livia Stanciu și Luminita Zglimbea, s-au pensionat până în momentul publicării motivării deciziei, astfel încât aceasta a fost semnată, potrivit procedurii, de șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Târcea.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.