Cel mai mare pelerinaj ortodox din România va avea loc. Mitropolia: Nu dorim niciun fel de restricționare

FOTO: Ionuț Fantaziu
FOTO: Ionuț Fantaziu

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei cer să nu existe niciun fel de restricționare a accesului credincioșilor care vor să vină la pelerinajul de la Iași, la Sf Parascheva.

Purtătorul de cuvânt al instituției, preotul Constantin Sturzu, spune că anul acesta pelerinii pot veni să se închine la moaștele Sf. Cuvioase Parascheva cu mască, să se dezeinfecteze și să păstreze distanța socială. Nu vor mai fi restricționări ca anul trecut, când s-a cerut ca pelerinii să fie din Iași și le-au fost controlate cărțile de identitate.

„O spunem şi acum, o vom spune şi la discuţiile cu autorităţile locale, nu dorim niciun fel de restricţionare a pelerinilor, pe niciun fel de criterii. Pelerinajul se va desfăşura în aer liber, accesul se va face, ca şi anul trecut, pe culoar unic, de o persoană, la distanţă una de cealaltă, cu respectarea regulilor specifice acestei perioade, cu flux de intrare separat de cel de la ieşire ş.a.m.d. Nu ar trebui, aşadar, să fie nici un fel de pericol din punct de vedere epidemiologic”, a declarat Sturzu, potrivit Agerpres.

Florin Cîțu: Dacă se respectă regulile, nu văd o problemă

Pelerinajul de la Iaşi de Sfântă Parascheva se va putea desfăşura dacă se respectă regulile în vigoare privind gestionarea pandemiei de COVID-19, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, acesta adăugând că înainte de desfăşurarea procesiunii organizatorii ar trebui să solicite DSU local şi o recomandare în acest sens.

„Dacă se respectă exact regulile pe care le avem în vigoare în acest moment, nu văd o problemă. Dar trebuie să respecte: distanţare socială, mască, dezinfectant. Cred că, dacă toate acestea se respectă, nu trebuie să fie o problemă”, a spus Florin Cîţu, la TVR 1.

Acesta a precizat că pelerinii care doresc să intre în biserică ar trebui, teoretic, să prezinte dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.

„În partea de interior ar trebui, teoretic. Dacă sunt la coadă, afară, nu este nevoie, sunt afară, în spaţiu liber. Dacă este aşa, da. Dar acum nu ştiu exact care vor fi procedurile acolo şi cum se va desfăşura întreg pelerinajul. Eu zic că cel mai bine ar fi ca organizatorii să ceară celor de la DSU să vadă … o recomandare. DSU poate să dea recomandare şi ar fi bine, înainte de a începe procesiunea, să fie cerută o recomandare de la DSU, ca să se ştie exact regulile care trebuie respectate”, a arătat Cîţu.

Cel mai mare pelerinaj creștin ortodox din România

Pelerinajul la moaştele Cuvioasei Parascheva din Iaşi este de departe cel mai mare din ţara noastră. În fiecare an, peste 100.000 de pelerini ajung în capitala Moldovei pentru a se închina, indiferent de condiţiile meteo sau de numărul orelor pe care le petrec stând la coadă pentru a ajunge la racla cu moaşte. Biserica Ortodoxă prăznuieşte în fiecare an, pe data de 14 octombrie, pe Cuvioasa Maică Parascheva.

Conform, doxologia.ro, „în chip deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaştele ei se găsesc la Iaşi, fiind izvor de binecuvântare şi însănătoşire duhovnicească şi trupească pentru toţi cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlocitoare către Preamilostivul Dumnezeu”. Sfânta Parascheva s-a născut în Epivata, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol, pe atunci capitala Imperiului Bizantin.

Şi-a petrecut anii copilăriei în casa părinţilor, sub ocrotirea acestora. Se spune că pe când avea zece ani, „fiind într-o biserică a Precistei” a auzit citindu-se, la Sfânta Liturghie, cuvântul Evangheliei: „Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Chemarea Mântuitorului a sădit în inima ei dorul de desăvârşire, încât şi-a împărţit toate hainele săracilor. Acelaşi lucru l-a făcut şi în alte împrejurări, fără să ţină seama de mustrările părinţilor, conform doxologia.ro.