„Cel mai mare pas înainte” în tratarea coronaviruslui de la debutul crizei

injecție tratament medic
Foto: Dimhou / pixabay.com

Medicamentul antiviral Remdesivir a fost aprobat ca tratament împotriva coronavirusului în Marea Britanie, anunță BBC.

Medicamentul, produs de compania americană Gilead Sciences din SUA, a fost autorizat de urgență la începutul lunii mai și de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA pentru tratarea coronavirusului.

Studiile clinice sugerează că acest medicament scurtează durata perioadei de vindecare pentru cei bolnavi de COVID-19.

Secretarul Sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, a declarat că aprobarea medicamentul în țara sa este, probabil, „cel mai mare pas înainte” în tratarea coronavirusului de la începutul crizei. Remdesivir are efect asupra genomului virusului, medicamentul distrugându-i abilitatea de a se copia / reproduce.

Reprezentanții companiei Gilead Sciences au anunțat că vor dona 1,5 milioane de flacoane de remdesivir.

Deocamdată, din cauza stocului limitat, remdesivir va fi administrat numai pacienților aflați în stare gravă. Medicamentul, care se administrează intravenos, va fi alocat în funcție de recomandările medicilor.

Stephen Griffin de la Școala de Medicină de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, a declarat că este, probabil, cel mai promițător antiviral pentru coronavirus pe care îl avem până acum.

Griffin a atras atenția însă că oamenii nu trebuie să se aștepte ca medicamentul să facă minuni: „În schimb, ne putem aștepta la o rată mai bună a vindecărilor și la o reducere a mortalității pacienților”.

Marea Britanie se află pe locul 2 în lume, după SUA, la numărul de decese provocate de coronavirus. Dacă în Statele Unite au murit 100.000 de oameni, în Regat 37.000 de oameni și-au pierdut viața din această cauză. Pe locul 3 la nivel mondial se află Italia, cu 33.000 de decese.

Ce arată studiile

Un studiu clinic realizat de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA a arătat că medicamentul i-a ajutat pe pacienții aflați în stare gravă să se recupereze într-o perioadă mai scurtă de timp decât cei care au primit placebo (11 zile în loc de 15 zile). Pe de altă parte însă, remdesivir nu a reușit să îmbunătățească notabil rata mortalității.

În studiul clinic au fost implicați 1.063 de pacienți de la spitale din întreaga lume, inclusiv din SUA, Franța, Italia, Marea Britanie, China și Coreea de Sud.

Alte studii clinice sunt în desfășurare.

Compania Gilead recomandă un tratament de 10 zile pentru pacienții ventilați mecanic și de 5 zile pentru ceilalți.

Medicamentul a ajuns și în România

La sfârșitul lunii aprilie, 30 de doze de remdesivir au ajuns și în România, la pacienți din Iași, București și Timișoara.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara au primit medicamentul injectabil de la compania producătoare. Spitalul a primit doze pentru 10 pacienți, care au fost administrate pacienților în stare critică.

Foto: Dimhou / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.