Cel mai mare lac helioterm din lume se află în România. Se știe exact ziua, ora și minutul în care s-a format

FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

Cel mai mare lac helioterm din lume, cu cea mai mare concentrație salină, este în Stațiunea Balneoclimaterică Sovata. Lacul Ursu a împlinit 145 de ani de la formare. Este singurul lac căruia i se cunoaște cu exactitate anul, ziua, ora și minutul formării.

Istoricul Jozsa Andras a făcut o cercetare și a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11:00, pe locul unei pășuni pe care curgeau două pârăiașe ce dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare din apropiere.

În urma unei ploi torențiale, apele au luat cu ele fânul și mai multe resturi vegetale de pe pășune, iar gaura din muntele de sare a fost obturată. Astfel s-a format lacul. După mai bine de jumătate de secol, aici s-a înființat prima bază de tratament balnear.

Cercetătorul Jozsa Andras a mai povestit, citat de Agerpres.ro, că Lacul Ursu deține trei recorduri mondiale. Primul este legat de faptul că e lacul helioterm cel mai mare și mai cald din lume, al doilea că este singurul lac apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetație bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea este legat de faptul că este singurul lac din lume al cărui dată de naștere se cunoaște cu o precizie de un minut.

Lacul Ursu are o suprafață de 40.000 de metri pătrați și ajunge la o adâncime de 18 metri. Salinitatea este de 250 de grame pe litru. Fenomenul de heliometrie se manifestă prin faptul că la suprafața lacului se formează un strat izolator de apă dulce care păstrează căldura în apa sărată și împiedică iradierea căldurii în atmosferă.

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.