Cel mai mare dinozaur zburător din lume, descoperit în România, va fi admirat în mărime naturală

Hatzegopteryx cel mai mare dinozaur zburător din lume
Hatzegopteryx. Foto: wikiwand.com

Cel mai mare dinozaur zburător din lume, descoperit pe teritoriul României, și care a trăit în urmă cu aproximativ 71-65 de milioane de ani, va putea fi văzut începând de astăzi în mărime naturală la Muzeul Antipa din București.

Hatzegopteryx thambema, vedeta expoziției temporare „Aripi peste timp”, este o reproducere la scară naturală a giganticului zburător, cu o deschidere a aripilor de 12 metri și cu un craniu care măsoară aproape 3 metri, se arată într-un comunicat de presă al muzeului remis GreatNews.

Reproducerea este realizată conform ultimelor descoperiri făcute de profesorul universitar Dan Grigorescu, care a descoperit fragmente fosilizate ce au condus la descrierea speciei.

Numele „Hatzegopteryx” se compune din „Hatzeg”, care vine de la zona unde a fost descoperit (Hațeg), și „pteryx”, grecescul pentru „aripi”. A fost descoperit în anul 1978 de Dan Grigorescu, în zona Hațegului. Se estimează că a trăit acum 71 – 65 de milioane de ani în urmă, la sfârșitul Cretacicului.

Expoziția temporară „Aripi peste timp” este deschisă în perioada 28 iulie – 14 august la Muzeul Antipa și la Muzeul de Geologie, interval în care vizitatorii îi vor putea admira pe Hatzegopteryx și pe Pteranodon (o altă specie de pterozaur) la Muzeul „Antipa”.

Alte două exponate vor fi amplasate în exteriorul Muzeului de Geologie. După vizita în București, dinozaurii se vor întoarce la ei acasă, la Dino Parc Râșnov.

Hatzegopteryx cel mai mare dinozaur zburător din lume
Hatzegopteryx. Sursa: Nobu Tamura (Wikimedia Commons)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cum a fost cumpărat un hotel în ”paradis” cu doar 49 de dolari
15 idei minunate de ceasuri pe care le poți face singur
Victor Ponta va rămâne fără titlul de doctor

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.