Cel mai lung tunel rutier din România

tunel
Tunelul din județul Sălaj va fi lung de aproape trei kilometri. Foto: Pixabay

Licitația pentru construirea celui mai lung tunel rutier din România, care face parte din Autostrada Transilvania, va avea loc peste câteva săptămâni.

Potrivit ministrului interimar al Transporturilor, Lucian Bode, CNAIR a solicitat completarea documentaţiei aferente volumului „Studii privind ocuparea terenului”, necesară în vederea promovării unei hotărâri de Guvern prin care se aprobă declanşarea procedurilor de expropriere, scrie Adevărul.

Licitația pentru proiectarea și execuția tunelului Meseș, care va fi lung de 2.890 de metri, va avea loc cândva în luna mai.

”Fiind o lucrare de investiţie cu un specific aparte – lucrarea de tunel e un obiectiv de construcţie mai special – a necesitat inclusiv asistenţa din partea unor experţi de la o firmă internaţională renumită, pentru a pune la punct documentaţia, pentru că necesită în primul rând o lucrare de bază acele tunele. Necesită un sistem de monitorizare a traficului în acest tunel. Sunt nişte experienţe pe care alte state le au, din păcate, noi suntem în faza pionieratului şi am apelat la această experienţă pentru a genera o documentaţie matură şi cu toate elementele tehnice, ca să o putem scoate la licitaţie”, a explicat șeful Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Sorin Scarlat, pentru sursa citată.

Tunelul care va traversa Munții Meseș, în județul Sălaj, va costa aproximativ 1,3 miliarde de lei.

În prezent, cel mai lung tunel rutier din ţară este Capra-Bâlea de pe Transfăgărăşan, care se întinde pe o distanţă de 884 de metri şi a fost construit în 1972.