Care este cel mai lung cuvânt din limba română

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Expunerea îndelungată la pulberi precum azbestul, cărbunele, bioxid de siliciu sau de fier te-ar putea trimite la medic. Iar un diagnostic pe ți l-ar putea pune este de „pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză”. Are 44 de litere și este cel mai lung cuvânt din limba română.

Acest diagnostic, cel mai lung cuvânt din limba română, este o boală pulmonară, care prescurtat i se mai spune silicoză. Există trei forme de silicoză: cronică (cea mai întâlnită și apare la o expunere de peste 15 ani la o canitate mai mică de siliciu), accelerată (apare după 5-10 ani la o expunere mai mare de siliciu) și acută (apare după câteva luni de la expunerea la o cantitate mare de cristale de siliciu).

Acest diagnostic, cel mai lung cuvânt din limba română, se pune mai des celor care au lucrat în mină, celor care au lucrat în turnătorii, cariere de piatră, muncitorilor cu materiale abrazive (polizatori, șlefuitori de metale, frezori sau strungari), cei care lucrează cu siliciu sau granit.

Dacă pe fișa ta diagnostic apare cel mai lung cuvânt din limba română mai trebuie să știi că tratament nu există, însă silicoza poate fi încetinită dacă expunerea la siliciu este oprită de la primele simptome. În cazul silicozei acute se poate folosi lavajul plămânilor. Procedura constă în umplere plămânilor cu o soluție salină care este drenată. Se recomandă și renunțarea la fumat după acest diagnostic.

Cel mai lung cuvânt din limba română

Mai sunt și alte cuvinte lungi în limba română, iar cele mai multe au legătură cu domeniul medical sau chimic. De exemplu, „difosfopiridinnucleotidpirofosfataza” are 36 de litere și reprezintă numele unei enzime.

„Encefalomielopoliradiculonevrita” este un cuvânt care are 32 de litere și reprezintă o boală caracterizată prin inflamarea nervilor. Pe următorul loc este cuvântul „gastropiloroduodenojejunostomie”, care are 31 de litere și este numele unei operații. 30 de litere are cuvântul „diclordifeniltriclormetilmetan”, care reprezintă o substanță chimică.

FOTO: Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.