Cel mai iubit dintre PSD-iști. Ce arată sondajele comandate de social-democrați

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

În PSD sunt frământări pentru stabilirea candidatului la alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna noiembrie a acestui an. Viorica Dăncilă, noul președinte al partidului de guvernare, a convocat pentru săptămâna viitoare o ședință a liderilor PSD și ar putea anunța faptul că va intra în cursa pentru Cotroceni.

Însă, planurile premierului ar putea fi încurcate de Gabriela Firea, care și-ar pregăti intrarea în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Potrivit Digi24.ro, datele din sondajele de opinie comandate de PSD pentru stabilirea prezidențiabilului o situează pe Firea pe primul loc.

Astfel, la întrebarea „Care credeți că ar trebui să fie candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Gabriela Firea are o cotă de 26%. Pe următorul loc este Călin Popescu Tăriceanu, cu 20%, urmat de Victor Ponta – 11%, Viorica Dăncilă – 10%, Eugen Teodorovici – 6%, Liviu Pleșoianu – 5%, Ecaterina Andronescu – 5%, Olguța Vasilescu – 5%, Mihai Fifor – 4%, Șerban Nicolae – 3% și Sorina Pintea – 2%.

În culise s-ar purta negocieri între partidul lui Tăriceanu, ALDE, Pro România, condus de Victor Ponta și Gabriela Firea, pentru o coaliție care să susțină primarul Bucureștiului în lupta pentru Cotroceni.

Liderii ALDE s-au arătat indignați de faptul că PSD a votat să meargă în alegeri cu propriul candidat și l-au eliminat pe Călin Popescu Tăriceanu din această cursă.

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat că electoratul PSD-ALDE îl „validează” pe Tăriceanu drept candidat al acestei coaliții. Vosganian a și amenințat că ALDE ar putea ieși din coaliția de guvernare.

„În situaţia în care PSD decide să ignore rezultatul sondajelor şi să încalce înţelegerile pe care le-am făcut, desigur că înainte ca PSD să-şi ia decizia va trebui în mod serios să discutăm despre viitorul acestei alianţe”, a spus purtătorul de cuvânt al ALDE.

Pe de altă parte, Pro România anunță că nu-l susține pe Tăriceanu la prezidențiale. Trebuie menționat că o parte dintre liderii Pro România au fost în ALDE și au plecat din această formațiune după neînțelegeri cu Tăriceanu.

Partidul lui Victor Ponta ar putea merge și cu propriul candidat, ales dintre Sorin Câmpeanu și Corina Crețu, care a devenit de curând europarlamentar.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.