Cel mai iubit dintre PSD-iști a fost dat afară din partid. Primarul-model care a luat 85% din voturi

Primarul din Ciugud, alături de Dacian Cioloș FOTO: Facebook
Primarul din Ciugud, alături de Dacian Cioloș FOTO: Facebook

Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din România, care este și vicepreședinte PSD Alba, a fost exclus la sfârșitul săptămânii trecute din partid.

Președintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, a declarat că s-a făcut o analiză în cadrul organizației și s-ar fi constatat faptul că vicepreședintele Gheorghe Damian nu s-a implicat de ajuns la alegerile parlamentare de anul trecut.

„Sunt nişte probleme interne şi nu aş vrea să intru în detalii. (…) Am început campania de reorganizare, de analiză. Uneori mai trebuie făcută şi curăţenie”, a spus liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, pentru jurnaliștii de la News.ro.

Gheorghe Damian spune că va contesta decizia și că nu vrea să fie scos „pe ușa din spate” a unui partid din care a făcut parte 17 ani.

„Sunt un om legat sufletește de PSD și nu doresc să fiu scos pe ușa din spate din acest partid alături de care am avut rezultate foarte bune în ultimii 17 ani. Vă anunț pe această cale că voi ataca, conform statutului, decizia de excludere a mea din partid și doresc să fac acest lucru într-o manieră în care să limitez cât mai mult prejudiciul de imagine pe care l-ar putea avea PSD în Alba. Îmi respect colegii și respect statutul partidului. Cred cu tărie că Partidul Social Democrat este un partid modern, construit pe valori europene și în care primează democrația. (…)

Din anul 2000 sunt trup și suflet alături de PSD, am crezut și cred în acest partid și am rămas alături de el chiar și în momente grele, în care alții îmi promiteau tot felul de favoruri pentru a trăda. Nu am trădat, pentru că nu am în sânge trădarea, ci sunt un om sincer, crescut la țară, care știe ce înseamnă cuvântul dat și onoarea”, a spus primarul Damian.

O comună-exemplu în România

În primăvara anului trecut, comuna Ciugud, din județul Alba, era dată ca exemplu de bună administrare. Primarul a reușit să atragă bani pentru asfaltarea străzilor, iluminat public sau piste de biciclete.

Mai mult, localitatea are internet gratuit în parcuri și drumuri agricole asfaltate. Toate aceste investiții inteligente au dus și la o creștere demografică. În vreme ce multe sate din România se confruntă cu depopularea și cu îmbătrânirea populației, aproape 500 de oameni au plecat de la oraș și s-au stabilit în comună în ultimii ani.

În numai 8 ani, populația comunei a crescut de la 2.700 la 3.200 de oameni. Noii localnici sunt, în cea mai mare parte, foşti orăşeni din Alba Iulia, oraș care se află la 10 kilometri de Ciugud. Oamenii au preferat să se mute într-o localitate mai liniștită, deși continuă să lucreze în orașele din împrejurimi.

Ales cu o majoritate covârșitoare

„85% dintre cetățenii care și-au exercitat dreptul de vot mi-au încredințat un nou mandat de primar și, în același timp, mi-au dat binecuvântarea de a duce mai departe misiunea pe care am început-o acum 16 ani. Oricât ar fi fost de previzibil, rezultatul m-a emoționat”, a scris Gheorghe Dămian, pe pagina sa de Facebook.

Dămian a obținut al cincilea mandat de primar în comuna Ciugud, acolo unde prezența la vot a fost de 75%. A convins după ce a reușit să atragă fonduri europene pentru investiții în valoare de aproximativ 16 milioane de euro.

În ultimii ani, în Ciugud s-au asfaltat și drumurile agricole. S-au făcut piste de biciclete și a fost extins sistemul de iluminat public. S-au tras gaze, există canalizare, iar internetul este gratis în parcuri. Tot aici, localnicii își pot plăti impozitele și taxele locale pe internet și pot solicita, tot online, eliberarea unor documente de la Primărie.

„Banii europene nu au culoare politică”

O parte din energia electrică din comuna administrată de Damian este produsă din surse nepoluante, prin intermediul unor instalații eoliene și sisteme de panouri fotovoltaice.

Tot în Ciugud a fost creată și o zonă industrială, unde 20 de investitori oferă aproximativ 700 de locuri de muncă.

În proiectele primarului de la Ciugud intră construirea unei săli polivalente, a unei grădinițe și a unui teren de golf.

„Am învăţat în perioada 2007-2013 că banii europeni sunt cei mai siguri bani şi că aceştia nu au culoare politică. Drept pentru care vom încerca în continuare să atragem aceste fonduri în noua perioadă de implementare 2014-2020. Încercăm să aducem locuitorilor din comună standardul de viaţă normal pentru anii în care trăim”, declara, anul trecut, primarul din Ciugud, pentru jurnaliștii de la Adevărul.

Dacian Cioloș a lăudat, anul trecut, în timpul mandatului de premier, comuna condusă de Gheorghe Dămian pentru eficiența de atragere a fondurilor europene.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.