Cel mai des întâlnit tip de cancer. Cum se verifică riscul unei alunițe

Cel mai întâlnit și cel mai ușor de tratat tip de cancer cutanat este carcinomul bazocelular. Este cauzat de expunerea la radiațiile ultraviolete și afectează anual milioane de omaeni.

Doi doctori, unul specializat în dermatovenerologie și unul în chirurgie estetică și reparatorie, răspund la cele mai frecvente întrebări legate de acest tip de cancer, într-o discuție intermediată de medlive.hotnews.ro.

Iată care sunt aceste întrebări și răspunsurile medicilor Taliana Camburu și Abdulazis Turan:

Ce este carcinomul bazocelular?
Dr. Camburu Taliana: Carcinomul bazocelular este varianta cea mai frecvent întâlnită de cancer de piele și este, de asemenea, varianta de cancer de piele cu pronosticul cel mai bun.

Cum îl putem diagnostica?
Dr. Camburu Taliana: Este absolut necesar ca orice persoana care constată apariția unor formațiuni cutanate de piele care îi trezește suspiciuni să se adreseze medicului dermatolog. Diagnosticul în cazul unui carcinom bazocelular este de cele mai multe ori clinic, este un diagnostic simplu, pe ce vede medicul dermatolog, dar în unele situații se poate folosi de ajutorul pe care îl oferă dermatoscopia. Dermatoscopia simplă sau cea computerizată reprezintă analiza pe care o poate face un dermatolog ca atunci când un caz este incert există suspiciuni, dar pe baza examenului clinic nu avem o certitudine, dermatoscopia intervine și poate să confirme sau, din contră, să infirme suspiciunea clinică.

Cum îl tratăm?
Dr. Camburu Taliana: În marea majoritate a cazurilor carcinomul bazocelular necesită excizie chirurgicală clasică. Exista un mic procent de situații, respectiv o variantă superficială, așa o numim noi, de carcinom bazocelular care poate fi abordată prin tratament local, topic, cu ajutorul unei creme. Dar în marea majoritate a cazurilor carcinomul bazocelular se rezolvă foarte simplu printr-o excizie chirurgicală cu marje de siguranță adecvate, care să asigure îndepărtarea completă a formațiunii tumorale.

Ce implică excizia?
Dr. Abdulazis Turan: Excizia tumorală a carcinomului bazocelular presupune o intervenție chirurgicală simplă, oarecum nedureroasă, întrucât anestezia se face local. Este o intervenție care durează, în medie, o oră, în care pacientul este deplin conștient și doar simte momentul în care se face intervenția, fără alte dureri. Din momentul în care s-a făcut excizia, cu margini de siguranță, elementele excizate se trimit mai departe la anatomul patolog, unde urmează să se facă examenul anatomo-histopatologic. Acesta confirmă diagnosticul și totodată confirmă atât medicului, cât și pacientului, că tratamentul chirurgical a fost pe deplin efectuat, în conditiile date și, practic, s-a făcut cura chirurgicală completă.

La ce trebuie să fim atenți, ca pacienți, atunci când vorbim de leziuni ale pielii?
Dr. Camburu Taliana: Așa cum le descriu întotdeauna pacienților mei sunt, în mare, trei criterii pe care trebuie să le urmărească atunci când e vorba despre o formațiune cutanată.

Un criteriu care mi se pare foarte important este – așa îl numim noi, dermatologii – semnul rațușca cea urâtă. Și anume, o formațiune care nu seamănă cu niciuna dintre celelalte formațiuni pe care le are persoana respectivă pe piele. Nu se încadrează în niciuna din celelalte familii de formațiuni cutanate, fie că vorbim de pete cafenii sau de formațiuni o idee mai reliefate, roșiatice, în funcție de formațiunile prezente pe pielea unei persoane. Persoana respectivă cam știe, în mare, ce are pe piele, când ceva nu se încadrează ca aspect în aceste tipuri de formațiuni cutanate, deja se ridică un semn de întrebare. Este posibil să fie o formațiune cu probleme.




Un alt criteriu, de asemenea important, este criteriul evoluției în timp, respectiv o formațiune cutanată benignă, fără probleme, se poate modifica, categoric, dar modificările sunt imperceptibile, sunt atât de lente încât, practic, pacientul nu constată că acea formațiune crește văzând cu ochii. O formațiune cu probleme, în schimb, cel mai adesea se dezvoltă foarte rapid. Este o formațiune care își poate dubla suprafața sau își poate mări volumul de două ori într-un interval relativ scurt – șase luni, un an sau un an și jumătate.

Al treilea criteriu, foarte important, ține de regulile simetriei. Simetria unei formațiuni se poate referi atât la simetria de contur, la simetria de culoare, cât și la simetria de suprafață, de relief. O formațiune perfect simetrică, de exemplu, poate fi o aluniță cafenie pe toată suprafața, deci o culoare maro deschis și omogenă pe toată suprafața, de formă rotundă sau ovală, cu un contur perfect regulat, deci fără adâncituri, fără prelungiri asimetrice de-a lungul conturului și pe o suprafață netedă, de același nivel, perfect netedă sau, dacă este vorba de o aluniță reliefată, poate fi categoric reliefată formațiunea, dar să vorbim în acest caz de o emisferă, de o formațiune perfect comparabilă cu o jumătate de sferă.

Articole pe aceeași temă:

Substanța cancerigenă care se găsește în toate locuințele din România

Nutella, boicotată în Italia din cauza unei substanțe cu potențial cancerigen

Nou medicament „revoluționar” anti-cancer. Pacient: „Nu a avut niciun impact negativ”