Cel mai bun pilot ucrainean a fost ucis în luptă

Pilotul Anton Lystopad
Foto: Liceul Tehnic al Consiliului Regional din Ivano Frankivsk

Pilotul Anton Lystopad a fost ucis în luptă, au anunțat într-o postare pe Facebook reprezentanți ai Liceului Tehnic al Consiliului Regional din Ivano Frankivsk, instituția de învățământ pe care a absolvit-o pilotul ucrainean.

Potrivit sursei citate, Anton Lystopad a fost recunoscut în anul 2019 drept cel mai bun pilot de luptă din Ucraina. În 2021 el a condus formația de zbor în cadrul festivităților organizate cu ocazia împlinirii a 30 de ani de existență a statului ucrainean.

Cu doar câteva zile înainte de moartea sa președintele Volodimir Zelensky îl decorase cu Ordinul Curajului.

„Anton a intrat la liceu în 2005 și l-a absolvit în 2008. Era un tânăr capabil, foarte ambițios și încăpățânat. După ce a primit educația corespunzătoare, Anton a devenit pilot militar de cea mai înaltă clasă. În ziua celei de-a 30-a aniversări de la Independență, milioane de ucraineni au urmărit cu admirație și mândrie zborul coloanei aeriene a paradei militare deasupra lui Khreshchatyk (strada principală din Kyiv – n.r.). Anton era conducătorul acestui convoi”, au transmis reprezentanții instituției de învățământ.

„Tânărul și-a urmărit cu încăpățânare visul – să devină pilot, să zboare sus pe cer ca o pasăre și să contemple frumusețea Pământului cu un ochi de vultur. În 2019, Anton a fost recunoscut drept cel mai bun pilot al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene și a participat la ostilitățile din estul Ucrainei. Încă din primele minute ale invaziei pe scară largă a rușilor, căpitanul Anton Listopad a plecat la luptă pentru apărarea libertății și independenței Ucrainei. Pentru curajul și profesionalismul său, cu câteva zile înainte de moarte, președintele i-a acordat o importantă decorație – Ordinul pentru Curaj gradul III”, se mai arată în mesaj.

Pilotul Anton Lystopad
Foto: Liceul Tehnic al Consiliului Regional din Ivano Frankivsk
Pilotul Anton Lystopad
Foto: Liceul Tehnic al Consiliului Regional din Ivano Frankivsk
Pilotul Anton Lystopad
Foto: Liceul Tehnic al Consiliului Regional din Ivano Frankivsk
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.