Un studiu independent arată că în această legislatură senatorii au fost mai activi decât deputații.
Cel mai activ parlamentar, potrivit „Indicelui agreat al Activității Parlamentare (IAP)”, a fost Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților. A înregistrat un scor IAP de 1015,15, care se datorează în principal celor 4.027 luări de cuvânt, majoritatea în calitate de șef al Camerei Deputaților.
Pe următorul loc, însă la distanță mare, este Tudor Ciuhodaru (IAP 673,3), care a avut 172 de inițiative legislative, 1.411 luări de cuvânt, 1.188 declarații politice, 203 întrebări și interpelări și 9 moțiuni semnate.
Dintre doamne parlamentar s-au remarcat Cristiana Anghel, Doina Fedorovici (PSD) și deputata PNL Andreea Paul.
Cel mai activ județ, din punctul de vedere al indicelui IAP obținut de senatorii și deputații trimiși în Parlamentul României, este județul Vaslui (medie IAP 101,13). Urmează Dolj (IAP 93.9725), Iași (IAP 78.224) și Bistrița-Năsădu (75.385). Bucureștiul este abia pe locul 35, cu un indice IAP de 29.884 La polul opus se află județul Mehedinți (medie IAP 19,66).
La polul opus, potrivit IAP, se află deputatul PSD Oana Niculescu-Mizil, care a avut o singură luare de cuvânt. De altfel, aceasta a renunțat la activitatea parlamentară în urmă cu aproximativ un an.
În ceea ce privește parlamentarii care încă sunt în funcție, se remarcă și Sebastian Ghiță, care a avut o singură semnătură pe o moțiune și trei luări de cuvânt în cei aproape patru ani de mandat.
Cele mai active grupuri parlamentare au fost cele ale senatorilor și deputaților neafiliați, urmate de cele ale PNL, PSD și ALDE.
Indicele agregat al Activităţii Parlamentare (IAP) măsoară gradul de implicare şi activitate politică şi a fost construit pentru a atrage atenţia asupra activităţii depuse de aleşii poporului în Parlamentul României.
Calculele au luat în considerare toţi deputaţii şi senatorii care au deţinut un mandat în actuală legislatura. În prezent sunt activi 357 de deputaţi şi 157 de senatori din totalul de 595 de demnitari care au deţinut un mandat începând din decembrie 2012. Cei mai mulţi şi-au dat demisia în anul 2016.
În anul 2013, 10 demnitari s-au retras, în anul 2014 s-au retras 18, iar în anul 2015 s-au retras 20, în timp ce în ultimele două sesiuni parlamentare s-au retras 33 de deputaţi şi senatori. Cei mai mulţi s-au retras că urmare a schimbării funcţiei, mai exact 34 de demnitari, alţi 30 s-au retras din cauza unor probleme de natură penală, iar alţi 17 s-au retras din alte cauze.
Concret, IAP reprezintă o medie ponderată a principalelor activităţi parlamentare, calculat după cum urmează:
- IAP = IL*30% + LC*25% + DP*20% + ITP*15% + M*10%, unde:
- IL – inițiative legislative
- LC – luări de cuvânt
- DP – declarații politice
- ITP – întrebări și interpelări
- M – moțiuni
IAP la nivel individual este un indice cantitativ. Cea mai mare pondere în alcătuirea să o au iniţiativele legislative (în proporţie de 30%), urmat de luările de cuvânt (25%), declaraţiile politice (20%), întrebări şi interpelări (15%) şi moţiuni (10%). Că limita metodologică, menţionăm că nu am luat în calcul prezenţa parlamentarilor la şedinţele de Plen.
În unele cazuri, valoarea foarte mare a IAP este rezultatul numărului mare de luări de cuvânt al liderilor de grup, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Camera sau Senat, prin natură funcţiei deţinute. Datele utilizate sunt oficiale, prezentate public pe pagină fiecărui parlamentar, pe site-ul Camerei Deputaţilor (www.cdep.ro) şi al Senatului (www.senat.ro) la mijlocul lunii august 2016.
Raportul a fost realizat de Ana-Maria Ungheanu şi Ana-Maria Iatcu.
https://greatnews.ro/37943-2/
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: