Cei doi brutari din Sri Lanka, invitați să lucreze la stat

brutari sri lanka
Foto: Captură video Radio Europa Liberă

Cei doi brutari din Sri Lanka, alungați din comuna Ditrău din județul Harghita de localnicii care nu vor ca pâinea lor să fie făcută de străini, vor primi încă o ofertă de job, după ce antreprenorul sucevean Ștefan Mandachi, cunoscut pentru campania „România vrea autostrăzi – Șîeu”, a anunțat că vrea să îi angajeze pe cei doi.

Cetățenii srilankezi ar putea lucra la stat, la una dintre societățile aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj: Clujana sau Agro Transilvania.

Propunerea a venit din partea lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj (PNL).

„Urmăresc de câteva zile cazul celor doi muncitori din Sri Lanka, angajați la o brutărie din Ditrău, județul Harghita. (…) Am decis ca luni dimineață să îi contactăm pe cei doi muncitori din Sri Lanka, având convingerea că își vor putea găsi câte un loc de muncă la una dintre instituțiile subordonate Consiliului județean Cluj: societățile din Tetarom, Clujana sau Agro Transilvania”, a scris Tișe pe rețeaua de socializare Facebook.

„Etapa în care a ajuns astăzi acestă situație îmi aduce aminte, din nou, că nu dezbinarea, rasismul sau xenofobia sunt caracteristicile acestui neam. Unicitatea noastră rezonează cu toleranța, înțelegerea, o bună comuniune și grijă pentru cei din jur. Noi mereu am respirat aceste valori. Nu am putea fi altfel”, a mai spus el.

Clujana este o fabrică de încălțăminte din municipiul Cluj-Napoca, iar Agro Transilvania este o cooperativă agricolă care deține o piață situată la ieșirea din Cluj-Napoca.

Ștefan Mandachi: „Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu”

Și Ștefan Mandachi, antreprenorul din Suceava care a inițiat mișcarea „România vrea autostrăzi – Șîeu”, construind primul metru de autostradă din Moldova, a anunțat că vrea să îi angajeze pe cei 2 bărbați din Sri Lanka în lanțul său de restaurante.

„Îi angajez eu ca brutari în orice restaurant de-al meu, cu riscul să pierd clienții sau să provoc răscoale. Ei să pună degetul pe hartă, avem locații în toată țara, îi pun șef de producție la panificație și postez poze cu mine și cu ei în locație. Cine poate să-mi dea detalii cum pot ajunge la ei, să-mi scrie urgent în privat. Sunt foarte hotărât!”, a scris Mandachi pe Facebook.

Între timp, după incidentul xenofob din Ditrău, statul a decis să reacționeze. Poliția Harghita a deschis un dosar penal in rem pentru infracțiunile de incitare la ură sau discriminare, iar Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a declarat pentru hotnews.ro că luni dimineața va propune Consiliului demararea procedurii de autosesizare pentru posibile fapte de discriminare vizavi de acțiunea patronului brutăriei de a-i retrage pe cei 2 srilankezi din linia de producție, pentru liniștirea localnicilor.