Cei care se vaccinează vor primi câte 100 de lei. Ce recompense sunt pentru cei care s-au imunizat deja

Sursa: RoVaccinare / Facebook

Premierul Florin Cîțu a anunțat că s-a agreat în coaliția de guvernare un proiect pilot prin care cei care se vaccinează să primească un voucher valoric.

„Am fost de acord să începem proiectele pilot, să vedem cum vor funcționa ele, cu vouchere în valoare de 100 de lei și o loterie”, a spus premierul Cîțu.

Programul de vouchere va fi gestionat de Ministerul Sănătății, iar loteria va fi analizată în perioada următoare.

„Vom vedea în funcţie de cum merg proiectele. În iarnă au mai fost astfel de programe, am alocat sume pentru medicii de familie, ştiţi foarte bine, acolo sumele n-au fost cheltuite. Atunci, propunerea mea în coaliţie a fost să pornim cu un program mai mic.

Dacă sursele vor fi epuizate, vom aloca resurse mai multe. Aştept actul normativ, să fie aprobat în şedinţă de guvern. Cred că o să fie HG. (…)

Loteria încă nu ştim cum va funcţiona. Vor fi alocate resurse şi vom vedea care va fi schema, vom discuta cu experţii, cei care fac loterii. Ne vom uita la sistemul deja implementat de ANAF – loteria bonurilor fiscale – şi cred că de acolo ne vom inspira”, a explicat şeful Guvernului.

Impactul bugetar pentru aceste două proiecte va fi de 50 de milioane de lei.

Despre intenția de a se organiza aceste două proiecte a vorbit și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, care a spus că cei 100 de lei se vor acorda după vaccinarea completă.

Ministrul a mai spus și că există posibilitatea izbucnirii unui val de infectări în următoarea perioadă în România.

„Evident că numărul de cazuri creşte şi, la fiecare val, observarea acestei pante ascendente ne arată că este un început de val patru. Foarte important este că acum, pentru prima dată faţă de cele trei valuri anterioare, pregătirea aceasta ţine de sistemul sanitar, dar ţine foarte mult de responsabilitatea fiecăruia dintre noi.

Trebuie să înţelegem că, dacă ne vaccinăm, riscul nostru de a merge şi de a ajunge să fim spitalizaţi datorită infecţiei cu COVID este extrem-extrem de redus, chiar dacă contractăm inclusiv tulpina Delta”, a precizat Mihăilă, întrebată pe această temă, după ce a participat la şedinţa coaliţiei de guvernare.