Cei care divorțează ar putea primi concediu

FOTO: mohamed_hassan/Pixabay.com
FOTO: mohamed_hassan/Pixabay.com

Un parlamentar PSD propune o lege prin care cei care divorțează primesc concediu. Deputatul Georgian Pop spune că toți angajații care trec printr-o despărțire la notar sau în sala de judecată trebuie să primească, prin lege, trei zile lucrătoare libere.

Deputatul spune că această inițiativă legislativă vine în sprijinul celor ce trec prin această situație și „pentru acomodarea la noua situație din viața lor”.

„În cazul în care titularul dreptului la concediu pentru divorţ este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu pentru divorţ plătit de trei zile lucrătoare.

Indemnizaţia pentru concediul de divorţ se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Concediul se acordă la cerere de către angajator în următoarele patru săptămâni de la data constatării sau, după caz, a pronunţării divorţului (…).

Concediul pentru divorţ se acordă indiferent de durata căsătoriei şi indiferent de modalitatea prin care s-a desfăcut căsătoria”, se arată în proiectul legislativ.

În expunerea de motive se mai spune că, potrivit datelor înregistrate de Institutul Național de Statistică, „din 1990 până în prezent, rata divorţului definită ca numărul total al divorţurilor raportate la numărul total al căsătoriilor într-un an este în medie de 25%, mai exact în ultimele două decenii aproximativ una din patru căsnicii a sfârşit prin divorţ (…).

Anual peste 60.000 de adulţi şi aproximativ 17.500 de copii sunt afectaţi în mod direct de divorţ, la aceştia adăugându-se şi membrii familiei lărgite, prietenii, colegii sau angajatorii persoanelor divorţate.”

FOTO: mohamed_hassan/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.