CEC Bank vine cu creditul fără dobândă. Totul despre programul ”Investește în tine”

cec bank investeste in tine credit fara dobanda
CEC Bank. Sursa foto: adulmec.ro

CEC Bank este prima bancă din România care a hotărât să se alăture programului ”Investește în tine”. Dobânda este subvenționată în totalitate de statul român, astfel încât cel care se împrumută va avea de restituit numai și numai suma primită de la bancă.

Programul ”Investește în tine” presupune ca băncile să acorde tinerilor sau persoanelor în vârstă care urmează programe de profesionalizare împrumuturi cu diferite sume. Beneficiarul poate rambursa împrumutul după finalizarea studiilor în maximum 5 ani.

Programul a fost privit cu scepticism de majoritatea băncilor, CEC Bank fiind singura care l-a acceptat, deocamdată. Motivul e simplu: perioada de grație. Altfel spus, băncile trebuie să își asume faptul că vor da niște bani pentru care nu vor primi nicio dobândă timp de cinci ani. Statul le garantează însă ceva: rambursarea a 80% din creditele acordate.

Cine poate beneficia de programul ”Investește în tine”

– tinerii între 16 și 26 de ani pot accesa credite pentru plata studiilor în valoare inițială de 40.000 de lei, sumă care poate fi extinsă cu încă 20.000 de lei, dacă persoana este angajată sau se angajează în perioada derulării programului;

– persoanele între 26 și 55 de ani pot cere o sumă maximă de 35.000 de lei în cadrul acestui program.

Solicitanții trebuie să prezinte cel puțin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat.

De ce a intrat CEC Bank în programul ”Investește în tine”

CEC Bank consideră că programul va ajuta banca să atragă mai mulți tineri, segment de public de care nu s-a apropiat prea tare în trecut.

„Acest program ne dă posibilitatea să atragem în sucursalele și agențiile noastre oameni tineri cu care vrem să legăm parteneriate de lungă durată, oameni care vor aduce un alt suflu instituției CEC Bank”, a declarat președintele Comitetului de Direcție al CEC Bank, Mihaela Popa.

CEC Bank ”Investește în tine” – fondurile sunt limitate

Guvernul va garanta creditele în proporție de 80%.

Garanţia de stat se acordă prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) şi a Fondului Român de Contragarantare (FRC). Dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditelor garantate se suportă din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Altfel spus, se va întâmpla ca la programul Prima Casă. La ”Investește în tine”, CEC Bank și eventuale alte bănci care se decid să se alăture programului, vor acorda credite atât timp cât nu se va depăși plafonul.

Pentru 2018, acest plafon este de 600 de milioane de lei. Cum mai sunt doar câteva luni până la finalul anului, sunt mari șanse ca aplicanții din primele săptămâni să primească finanțare destul de ușor.

În 2018, plafonul total al garanțiilor de stat care pot fi emise este de 600 de milioane de lei.