Cuarț vs. mecanic. Cum alegi cel mai bun ceas de mână, în funcție de stilul tău de viață

Ceasurile cu cuarț au de partea lor precizia fantastică și comoditatea, însă nu reușesc să răpească valoarea sentimentală a unui ceas mecanic. În acest articol, vom încerca să te sfătuim cum să cumperi ceasul ideal, în funcție de modul în care alegi să îți trăiești viața. Există o legătură puternică, vei vedea.

Ceasul de mână a apărut la începutul secolului XIX, însă în veacul menționat a fost purtat mai ales de femei. Bărbații au avut nevoie de un război pentru a vedea cât e de util: în Al Doilea Război Mondial, ofițerii de artilerie și-au dat seama că era mai practic să poarte ceasul la mână decât în buzunar.

Pe piața de profil de astăzi, majoritatea ceasurilor sunt electronice și funcționează cu ajutorul cristalelor de cuarț. Ceasuri superbe cum sunt cele de AICI au un principiu de funcționare simplu și fantastic de eficient.

Cristalul cu cuarț din ceas are o formă anume și, așezat într-un circuit electronic, vibrează o frecvență constantă. Astfel, e acționat un pendul care se balansează cu o viteză foarte mare. Dar ce înseamnă acest ”foarte mare”? Haideți să facem o comparație grăitoare. Un ceas mecanic modern, cu bătaie rapidă, funcționează la o frecvență de 4 vibrații pe secundă. Un ceas absolut obișnuit dintre cele cu cuarț funcționează la o frecvență cuprinsă între 10.000 și 100.000 de vibrații pe secundă. Impresionant, nu?

Asta ca să nu mai spunem că, în prezent, există ceasuri cu cuarţ care, periodic, se corectează singure, cu ajutorul semnalelor primite de la ceasurile atomice. Aceste ceasuri controlate de la distanţă se pot mândri cu o marjă de eroare absolut de necrezut: o secundă la un milion de ani! Este poate și motivul pentru care, în magazinele de ceasuri, oferta la dispozitive cu cuarț este mult mai bogată decât cea la dispozitive mecanice.

Însă, ceasul de mână mecanic are farmecul lui. În cei 200 de ani de istorie, ceasornicarii l-au făcut tot mai precis, iar ceasul mecanic ajunge deseori să fie un simbol al unei familii: bunicii lasă ceasurile drept moștenire nepoților, iar aceștia din urmă au deseori grijă de dar, cu ajutorul meșterilor pricepuți în orologerie, pentru a păstra vie memoria celor dragi.

6 sfaturi pentru o alegere inspirată:

ai nevoie de un ceas cronograf atunci când dorești să cronometrezi durata unor acțiuni. Mecanismul din ceas e capabil să măsoare intervale foarte scurte de timp. E alegerea perfectă pentru cei care fac sport, de exemplu;

un alt sfat pentru cei cu înclinații sportive e să își cumpere un ceas cu o bună etanșeitate;

celor care au foarte multe pe cap (sună cunoscut, nu?) și uită să întoarcă ceasul, trebuie să le spunem că ceasurile cu cuarț nu trebuie întoarse niciodată. Din când în când, trebuie doar schimbată micuța baterie; pentru fanii ceasurilor mecanice care vor să scape de grija întorsului, trebuie să spunem că există ceasuri mecanice automate care se întorc singure datorită mișcării mâinii posesorului;

dacă mergi deseori în călătorii cu avionul, un ceas cu afișaj digital te-ar ajuta destul de mult. De ce? Acestea pot afișa mai multe informații, precum data, alarma, ora exactă pe alte fusuri orare, cronometrul etc;

ceasurile mecanice sunt acționate de un arc puternic, detaliu care le face mai greu de oprit sub acțiunea particulelor de praf și murdărie. Aici, ceasul cu cuarț este mai sensibil la astfel de factori;

ceasurile mecanice trebuie duse la ceasornicar mult mai des decât ceasurile cu cuarț. Lipsa părților mobile înseamnă și lipsa nevoii de întreținere la ceasurile cu cuarț. Trebuie doar să le schimbăm bateria, atâta tot.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.