Cea mai vândută mașină electrică în România

BMW i3
BMW i3

Vânzările de mașini electrice au crescut cu 24% în primele 7 luni ale anului, însă cifra totală este în continuare una modestă.

Potrivit Profit.ro, cele mai vândute mașini electrice sunt modelele BMW i3. Anul acesta s-au vândut 23 de mașini, cu 4 mai puțini decât anul trecut. Pe următoarele locuri se află Renault Zoe (18 mașini vândute în România), Mercedes B Class (14), Mitsubishi Miev (4), VW Golf e (3), VW Up (1).

Potrivit unui studiu realizat de iVox, susținut de CEZ România, 4 din 10 români cred că mașinile autonome vor produce schimbări importante asupra mediului, iar 50% sunt de părere că întreținerea unei mașini electrice este mai puțin costisitoare decât cea a unui autovehicul cu motoare pe combustie.

Studiul mai relevă și faptul că unul din doi români ar opta pentru o mașină hibridă sau electrică. În privinţa autonomiei unui autovehicul nepoluant, unul din cinci români au spus că ar prefera să meargă 300 de kilometri, cu bateria maşinii încărcată complet, iar 6 din 10 respondenţi preferă o autonomie electrică de peste 500 de kilometri.

„O explicaţie ar putea fi dată de constatarea conform căreia 7 din 10 respondenţi declară că oraşele mari din România nu dispun de suficiente staţii de încărcare pentru a menţine autonomia autovehiculelor electrice din Romania”, se precizează în concluziile studiului.

 Studiul mai arată că 7 din 10 români consideră că o altă metodă eficientă de reducere a poluării în oraşele mari din România ar fi introducerea autobuzelor electrice, iar 61% cred că bicicleta, tricicleta sau mopedul contribuie la reducerea poluării.
Cercetarea sociologică iVox a fost realizată pe un eşantion de 1.668 respondenţi proveniţi din oraşe mari, cu peste 100.000 locuitori, în perioada 24 – 30 iulie 2017.