Cea mai stranie poveste de dragoste din fotbal: FC Sevilla și Liga Europa

FC Sevilla și Liga Europa sunt aproape de nedespărțit în ultimii ani (Sevilla FC)
FC Sevilla și Liga Europa sunt aproape de nedespărțit în ultimii ani (Sevilla FC)

FC Sevilla este foarte aproape de a patra finală din ultimii zece ani în Liga Europa. În precedentele trei, echipa din Spania a plecat cu trofeul acasă.

Peste doar câteva săptămâni și oarecum peste noapte, la Varșovia, gruparea andaluză poate deveni cel mai de succes nume din istoria de 45 de ani a competiției.

Aseară, pe stadionul unde Steaua cucerea, în urmă cu 29 de ani și o zi Cupa Campionilor Europeni, FC Sevilla a zdrobit-o pe Fiorentina cu 3-0, un scor care le asigură un ”sejur” liniștit ibiericilor în Toscana, la mijlocul săptămânii viitoare.

În ciuda succesului extraordinar pe care l-au avut în ultimul deceniu în Liga Europa, ajungând în trei finale și câștigând de fiecare dată trofeul, ”alb-roșii” de pe stadionul ”Ramon Sanchez Pizjuan” nu au deloc un trecut glorios în Europa.

Sevilla a avut aventuri de scurtă durată în competițiile continentale. În 1958, a ajuns până în sferturile de finală ale Cupei Campionilor, însă a pierdut cu 0-8 în deplasare cu Real Madrid, reușind doar un 2-2, aproape fără sens, pe teren propriu. Chiar și așa, evoluția de atunci rămâne și azi cea mai bună performanță în întrecerea de elită.

Apoi, timp de 25 de ani, FC Sevilla n-a mai reușit să treacă nici măcar un tur în cupele europene, fiind învinsă de echipe ca Dinamo Pitești (n.r. – FC Argeș) sau Eskisehirspor (Turcia).

Echipa spaniolă a avut prezențe meteorice în Cupa UEFA, devenită în urmă cu câțiva ani Liga Europa, însă n-a reușit niciodată să treacă de faza optimilor de finală, până în 2006, când a mers până la capăt. La Eindhoven, FC Sevilla a dezmembrat-o pe Middlesbrough (4-0), care o eliminase, aproape sadic, pe Steaua în semifinale. Antrenorul ibericilor era Juande Ramos, iar în echipă se regăseau jucători ca Dani Alves, Jesus Navas sau Luis Fabiano.

Cu toții au fost prezenți și la Glasgow, în finala din anul următor, când FC Sevilla a învins-o dramatic pe Espanyol Barcelona. A fost 1-1 după 90 de minute, 2-2 după prelungiri și 3-1 la loviturile de departajare. Golul decisiv a fost marcat de Antonio Puerta, care avea să moară pe teren, în urma unui stop cardiac, la doar trei luni după ce ridicase trofeul.

Sevilla și-a încercat norocul în ultimii ani și în Liga Campionilor, însă fără prea mare succes. Mai mult, la ultima participare, nici măcar n-a prins faza grupelor, fiind eliminată de Sporting Braga.

Andaluzii au dat și trei rateuri în Liga Europa, fiind eliminați în grupe în 2008, în ”șaisprezecimi” în 2010 și în ultimul tur preliminar în 2011, însă la Sevilla, acest trofeu este considerat un drept din naștere.

În sezonul trecut, ”alb-roșii” au jucat 19 meciuri pentru a câștiga trofeul, reușind câteva reveniri incredibile. În ”optimi”, au eliminat-o pe rivala locală Betis, după ce pierduseră primul meci, pe teren propriu, cu 0-2. În semifinale, au marcat golul calificării, pe terenul Valenciei, în ultima secundă a minutelor suplimentare.

Artizanul succesului a fost, de această dată, antrenorul basc Unai Emery, iar eroii din teren – Ivan Rakitici, Carlos Bacca și Stephane Mbia.

În finală, Sevilla a întărit și mai mult ”blestemul” portughezilor de la Benfica Lisabona, care n-au mai câștigat o finală europeană de o jumătate de secol, pierzându-le pe ultimele opt. Victoria de la Torino, obținută în urma loviturilor de departajare, după un meci tensionat și fără goluri, a marcat împăcarea dintre andaluzi și cupa lor favorită.

În acest an, tot cu Unai Emery pe bancă și cu o echipă aproape neschimbată, însă fără Ivan Rakitici, care, cel mai probabil, va juca finala Ligii Campionilor cu FC Barcelona, FC Sevilla e foarte aproape de o nouă partidă cu trofeul pe masă.

Fie că va fi vorba de italienii de la Napoli, antrenați de spaniolul Rafael Benitez (n.r. – care caută al treilea succes în competiție cu a treia echipă diferită, după ce l-a mai câștigat cu Valencia și Chelsea Londra), sau de senzaționala echipă ucraineană Dnepr Denpropetrovsk, Sevilla pornește deja cu un mare avantaj în finala de la Varșovia, din 27 mai.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Invenție românească: cutia ce te apără de virușii de pe internet
Atlasul frumuseții, admirat de către Oprah Winfrey
Politicienii români au pus gând rău aplicației Uber. Șoferii riscă amenzi uriașe