Cea mai scurtă zi a anului este duminică: Trecem la ora de vară

Duminică e cea mai scurtă zi, ora de vară 2018 romania
Duminică trecem la ora de vară. Foto: Pixabay

România va trece la ora de vară în acest sfârșit de săptămână, iar duminică, în dimineața zilei de 25 martie, ceasurile vor sări 60 de minute, ora 3:00 devenind 4:00.

Duminică va fi, astfel, cea mai scurtă zi a anului.

Unii dintre voi ar putea avea probleme cu adaptarea la noul timp, toți românii urmând să doarmă cu o oră mai puțin. Medicii spun că unii oameni au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară.

Ora de vară va fi folosită de români începând cu ultima duminică a lunii martie, până în ultima duminică din octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Austro-Ungaria și Imperiul German au fost primele țări care au implementat la nivel național ora de vară, începând cu data de 30 aprilie 1916.

Schimbarea orei a început să fie o practică obișnuită încă din anul 1974, când s-a produs prima criză de petrol și unele ţări au decis să devanseze cu o oră ceasurile pentru a profita de lumină şi a economisi electricitate.

Începând de duminică, alte trei ţări europene, Marea Britanie, Irlanda şi Portugalia, se vor plasa la diferenţă de o oră cu GMT.

După ce mai mulți europarlamentari au inițiat o rezoluție prin care se cere reevaluarea trecerii la ora de vară, aceasta a fost votată, în urmă cu câteva săptămâni în Parlamentul European, primind 384 de voturi pentru, 153 împotrivă și 12 abțineri.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată, fiind reintrodusă în România în anul 1979.

Ora de vară 2018. În ce noapte dăm ceasurile înainte

Foto: Pixabay