Cea mai mică temperatură din lume. Povestea stației Vostok

cea mai mică temperatură din lume
Foto: Todd Sowers, Lamont-Doherty Earth Observatory (LDEO), Columbia University, Palisades, New York for NOAA - www.ngdc.noaa.gov / Wikipedia.org

Cea mai mică temperatură din lume a fost înregistrată în Antarctica, la stația sovietică Vostok, la data de 21 iulie 1983.

Cea mai joasă temperatură din lume

Temperatura înregistrată a fost de -89,2 grade Celsius. Stația Vostok există și acum, și se află la 77 de grade latitudine sudică, la 1.301 kilometri distanță de Polul Sud geografic.

Acest record a fost confirmat de Institutul de Cercetare Arctică și Antarctică de la Leningrad (actualul Sankt Petersburg din Rusia). Frigul extrem a rezultat dintr-un cumul de factori, se arată pe site-ul Universității de Stat din Arizona, SUA:

  • absența radiației solare
  • cer senin
  • calm atmosferic pentru o durată lungă de timp
  • altitudinea mare a stației (stația Vostok se află la 3.488 de metri deasupra nivelului mării)

Cea mai mică temperatură din lume – recordul anterior

Recordul precedent fusese înregistrat tot la stația Vostok din Antarctica, în anul 1968, și era de -88,3 grade Celsius.

Stația Vostok este una dintre cele mai izolate stații de cercetare de pe continentul antarctic, fiind aprovizionată de la stația Minry de pe coasta Antarcticii. În mod normal, stația Vostok găzduiește circa 30 de cercetători și de ingineri pe timp de vară. Iarna, numărul lor scade la 15, potrivit Wikipedia.org.

Singura stație de cercetare permanentă situată mai la sud este stația Amundsen–Scott de la Polul Sud, care este operată de Statele Unite la Polul Sud geografic.

Temperatură și mai mică măsurată din satelit

Revenind la cea mai mică temperatură din lume, la data de 10 august 2010, observațiile din satelit au indicat o temperatură la suprafața solului de -93,2 grade Celsius tot pe platoul antarctic, de-a lungul unei creste între Domul Argus și Domul Fuji, la altitudinea de 3.900 de metri.

Acest rezultat a fost raportat la cea de-a 46-a întâlnire anuală a Uniunii Geofizice Americane din San Francisco, în decembrie 2013. Rezultatul este unul provizoriu, ce poate fi revizuit.

De asemenea, valoarea nu este omologată ca fiind cea mai mică temperatură din lume deoarece a fost măsurată prin teledecție cu ajutorul unui satelit și nu prin măsurători realizate la sol cu ajutorul termometrelor, cum este cazul recordului din 1983.

Teledecția constă în obținerea de informații despre un obiect sau fenomen fără a intra în contact fizic cu obiectul respectiv.

De asemenea, temperatura de -93,2 grade Celsius reflectă temperatura de la suprafața gheții, în vreme ce temperatura de la stația Vostok este cea măsurată în aer, deasupra gheții (așa cum se măsoară temperatura oficial). Prin urmare, este vorba de două situații diferite.

Cea mai mică temperatură din lume, înregistrată la stația Vostok

Stația Vostok este, așadar, unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ. Temperatura medie a sezonului rece (din aprilie până în septembrie) este de aproximativ – 66 de grade Celsius, în vreme ce temperatura medie a sezonului cald (din octombrie până în martie) este de circa – 44 de grade Celsius.

Cea mai rece lună a fost august 1987, cu o temperatură medie de -75,4 grade Celsius, iar cea mai caldă lună a fost decembrie 1989, cu o temperatură medie de -28 de grade Celsius, mai notează Wikipedia.org.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată la stația Vostok a fost de -14 grade Celsius, la data de 5 ianuarie 1974.

Stația Vostok, unul dintre cele mai însorite locuri de pe plantă

De asemenea, precipitațiile anuale sunt de numai 22 milimetri, toate sub formă de zăpadă, ceea ce face din stația Vostok unul dintre cele mai uscate locuri de pe planetă. Ea este, totodată, unul dintre cele mai însorite locuri de pe Pământ.

În ciuda faptului că nu are deloc soare între lunile mai și august, aici există mai multe ore de soare pe an decât în locuri însorite din Africa de Sud, Australia sau Peninsula Arabă.

Vostok are o medie de 708,8 ore de soare în luna decembrie, adică 22,9 ore pe zi.

Cea mai mică temperatură din lume – date din laborator

În laborator pot fi obținute temperaturi mult mai scăzute decât temperatura aerului. În anul 1904, omul de știință olandez Heike Kamerlingh Onnes a creat un laborator special în Leiden, Olanda, cu scopul de a produce heliu lichid.

În anul 1908 el a reușit să scadă temperatura la -269 de grade Celsius, adică cu doar 4 grade peste zero absolut (-273 de grade Celsius). Heliul se lichefiază numai în această stare extrem de rece, punctul de fierbere al heliului fiind de -268,94 grade Celsius. Cercetătorul olandez a primit Premiul Nobel pentru reușita sa.

Foto: Todd Sowers, Lamont-Doherty Earth Observatory (LDEO), Columbia University, Palisades, New York for NOAA – www.ngdc.noaa.gov / Wikipedia.org

Dacă acest articol despre cea mai mică temperatură din lume vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Cea mai mare temperatură din lume a fost măsurată în Valea Morții

Cea mai mare temperatură din România. Unde și când a fost înregistrată

Cea mai mică temperatură din România, înregistrată în 1942

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.