„Cea mai mare tăiere ilegală” de pădure din România. Cum a fost rasă o suprafață uriașă

pădure defrișări
Foto: StockSnap / pixabay

Într-o conferință de presă susținută miercuri, 4 martie, ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, a vorbit despre ceea ce el a numit „poate cea mai mare tăiere ilegală” de pădure din România „din ultimii 5 ani”.

Potrivit ministrului, în județul Maramureș, la Ocolul Silvic Sighet, s-au tăiat de-a lungul a 5-8 ani nu mai puțin de 340 de hectare de pădure. Pădurea a fost rasă, fiind furați 100.000 de metri cubi de lemn.

„Duminică am avut o vizită în Maramureș. Așa cum am declarat și la audieri [în Parlament – n.r.], județul Maramureș, în 2018, a fost județul cu cele mai mari tăieri ilegale din România. Și aș vrea să vă spun că în Maramureș, la Ocolul Sighet, a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România în ultimii 5 ani. Pe o suprafață de 340 de hectare, în adâncul pădurii, au fost furați 100.000 de metri cubi: o pădure rasă de pe 340 de hectare, cu un prejudiciu adus statului român de peste 12 milioane de lei, și cu și mai mari prejudicii aduse naturii și evident mediului înconjurător”, a declarat Costel Alexe.

„Acea pădure nu ar fi putut să dispară peste noapte pentru că s-au făcut tăieri în mod repetat timp de 5, 6, 7 ani, fără ca nimeni să le vadă. Nici cetățenii n-au sesizat, nici autoritățile statului nu s-au sesizat. Cred că au închis ochii toți cei implicați: de la simpli cetățeni la autoritățile locale, la Ocolul Silvic Sighet, la Direcția Silvică Sighet. Toți. Pentru că altfel nu ar fi putut să dispară o suprafață atât de mare de pădure, cu o cantitate atât de mare de material lemnos, fără ca toți aceștia să nu fie implicați”, a completat ministrul.

El a explicat că, inițial, pădurea se afla în proprietatea publică a statului. La un moment dat însă „au apărut, sau au fost inventate niște litigii”, în număr de 410: „Odată avute aceste litigii, din păcate pentru această pădure, cu concursul Direcției Silvice, sau a celor care ar fi trebuit să protejeze pădurea, cele 340 de hectare de pădure au rămas fără servicii de pază, astfel încât a fost liber la furat. Abia după zece ani, când s-a făcut din nou acel amenajament silvic, s-a constatat că nu mai e nimic și abia atunci pădurea a revenit, din nou, în grija Ocolului Silvic și evident cu servicii de pază”.

Tăierile ilegale au fost descoperite și investigate de Garda Forestieră Cluj. Costel Alexe a menționat și că săptămâna trecută dosarul a fost trimis la Parchet.

„Toți cei care se fac vinovați să plătească pentru răul făcut”, a mai spus ministrul interimar al Mediului.

El a afirmat că, dacă s-a tăiat acolo timp de 8 ani, crede că beneficiari ai lemnului furat au fost mai mulți, de la persoane fizice la operatori economici.

Acum pădurea a revenit sub protecția Ocolului Silvic, se operează în interior lucrări silvice și există o regenerare naturală, a adăugat Costel Alexe.

„Mesajul public pe care îl am pentru toți cetățenii României, pentru autoritățile statului care sper să conlucreze cu cele ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor este că eu, ca ministru, îi vreau cu cătușe pe mâini pe toți cei care taie ilegal, transportă ilegal sau fură din pădurile României. Nu ne mai permitem, ca țară, să avem astfel de practici care evident ne duc spre lumea a treia, prin care ne tăiem, ne defrișăm pădurile în scopuri personale sau de grup. Sunt foarte hotărât ca în perioada următoare, împreună cu colegii din gărzile forestiere, să verificăm tot ce mișcă în păduri și tot ce mișcă pe drumurile României, ca să nu mai avem astfel de practici”, a mai spus ministrul.

Foto: StockSnap / pixabay