Cea mai mare statuie din lume va fi inaugurată în India. E mai înaltă decât orice clădire din România

Statuia din India este de două ori mai mare decât Statuia Libertății Foto: Youtube

India va inaugura, miercuri, cea mai mare statuie din lume. Îl reprezintă pe Sardar Vallabhbhai Patel, unul dintre liderii mișcării de independență a țării față de Imperiul Britanic, în 1947.

Statuia are 182 de metri înălțime și este situată pe malul râului Narmada, în statul indian Gujarat. La turnarea acesteia s-au folosit 1.850 de tone de bronz.

Drept comparație, cea mai înaltă clădire din București este Sky Tower, care se ridică la 137 de metri deasupra solului.

”Oamenii vorbesc de Statuia Libertății. Statuia lui Sardar Patel este două ori mai mare decât ea”, se fălea premierul indian Narendra Modi, în urmă cu ceva vreme.

Proiectul a fost demarat de Modi în 2010, iar banii pentru ridicarea monumentului au fost atrași din fonduri guvernamentale și contribuții individuale.

A costat 410 milioane de dolari

Statuia a costat peste 400 de milioane de dolari. Lângă statuie există un muzeu, un centru de cercetare și un mic parc de distracții, dar și un hotel de 3 stele.

Există mulți critici ai statuii uriașe din India, printre care și mulți cetățeni care spun că problemele țării sunt altele.

Sardar Patel a fost un om important în istoria recentă a țării, devenind primul vice-premier și ministru în guvernul condus de Jawaharlal Nehru, după câștigarea independenței față de britanici. Patel a reușit să conglomereze numeroase state într-o Indie unită și independentă.

Statuia lui Patel din India s-ar putea să nu rămână multă vreme pe primul loc în topul celor mai mari statui din lume, o altă lucrare, a legendarului războinic Shivaji, este construită lângă Mumbai.