Cea mai mare roșie din România. Cum arată și ce greutate are

Foto: libertatea.ro

Cea mai mare roșie din România a crescut în acest an în localitatea Pleșoaia din județul Olt, relatează libertatea.ro.

Roșia a fost crescută în solar de familia Spânu, o familie de legumicultori cu experiență. Astfel, roșia câștigătoare cântărește 1,3 kilograme și s-a clasat pe loc fruntaș în ”Programul Tomata 2018”.

Pentru reușita lor, tinerii fermieri vor fi recompensați cu suma de 500 de euro și o putină de telemea de Sibiu, potrivit publicației locale gazetanoua.ro.

Cea mai mare roșie din România, recompensată cu telemea

Cei 500 de euro sunt oferiţi de către Asociaţia Tinerilor Fermieri Olt, iar brânza de Asociaţia producărilor de telemea Sibiu.

Producția de roșii este încurajată în România și în Uniunea Europeană, în anul 2018, producătorii români de roșii în sere și solarii putând primi fonduri nerambursabile în valoare de 40 de milioane de euro.

Mai exact, fiecare fermier poate primi un ajutor nerambursabil de maximum 3.000 de euro.

cea mai mare roșie din românia
Foto: gazetanoua.ro

Potențialii beneficiari sunt:

– producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător
– producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008
– producătorii agricoli persoane juridice.

Valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro/beneficiar/an. Sumele se plătesc într-o singură tranşă. Pentru o evaluare eficientă a producției de tomate, a fost inclusă în cerere obligativitatea producătorilor de tomate ca la finalul recoltării să comunice cantitatea totală de tomate obținută pe suprafața de 1.000 de metri pătrați.

Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

– Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripționată “Program susținere tomate, 2018“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării;

– Să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției;

– Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere;

– Să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și/sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv.

Scopul acestui program este realizarea unei producții cantitative și calitative și are rolul de a eficientiza exploatația prin capitalizare, în vederea dezvoltării unui management eficient al acesteia.

În același timp, programul răspunde dorinței consumatorului de a avea acces la produse proaspete în perioada rece a anului.

Poveste de succes: Cum se poate face agricultură cu fonduri europene în România?

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și alte știri pozitive, alăturați-vă, cu un Like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.