Cea mai mare pensie din România: bani pentru două Loganuri pe lună

FOTO: stevepb/Pixabay.com
FOTO: stevepb/Pixabay.com

Cea mai mare pensie din România plătită de Casa Națională de Pensii în aprilie 2018 depășește 56.800 de lei brut, adică peste 12.000 de euro, potrivit jurnaliștilor de la Economica.net.

După impozite, pensionarul ia în mână, în fiecare lună, 53.200 de lei, adica cam cât ar costa două Dacia Logan. Potrivit sursei citate, pensionarul este un fost magistrat și dacă ar fi primit pensia în funcție de contribuția sa la bugetul asigurărilor sociale ar fi avut la bătrânețe un venit de doar 3.600 de lei brut pe lună.

Legea spune că judecătorii și procurorii cu cel puțin 25 de ani vechime în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei de pensionare, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

În luna aprilie 3.485 de procurori şi judecători pensionaţi au încasat pensie de serviciu. Aproape 13.900 de lei brut este pensia medie a magistraţilor pensionari în luna aprilie, arată datele publice ale Casei Naţionale de Pensii. Din această valoare, peste 12.700 de lei e suportată, în medie, pentru fiecare pensionar din magistratură, de la bugetul de stat, mai arată Economica.net.

Cea mai mare pensie din România. Sunt peste 8.000 de pensii speciale

Potrivit unei statistici, în 2017, România plătea peste 8.000 de pensii speciale foștilor diplomați, aviatori, grefieri, auditori ai Curții de Conturi și magistrați militari. De exemplu, un aviator are o pensie de 39.000 de lei.

În vara lui 2017, când premier era Mihai Tudose, s-a luat în calcul să se regândească modul de calculare a pensiilor speciale. „În momentul de faţă, pensia specială pentru magistraţi înseamnă un venit al pensiei egal cu 80% din indemnizaţia lunară brută pe ultimul an, ceea ce desigur poate crea uneori situaţia în care pensia să fie mai mare ca ultimul salariu net.

Dar pentru magistraţi, cel puţin din punctul meu de vedere, este o normă câştigată de-a lungul timpului, avem o decizie a Curţii Constituţionale extrem de clară şi este un venit meritat. Pentru celelalte categorii, însă, eu nu mă pot pronunţa”, spunea judecătorul Cristi Dănileț, pentru RFI,  în vara anului 2017, când s-a luat în discuție modului de recalculare a pensiilor speciale.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.