Cea mai mare pensie din România luată pe baza contribuțiilor

FOTO: pixel2013/Pixabay.com
FOTO: pixel2013/Pixabay.com

Cea mai mare pensie din România plătită de Casa Națională de Pensii în aprilie 2018 depășește 56.800 de lei brut, adică peste 12.000 de euro. După impozite, pensionarul ia în mână, în fiecare lună, 53.200 de lei, cam cât ar costa două Dacia Logan.

Pensionarul este un fost magistrat și dacă ar fi primit pensia în funcție de contribuția sa la bugetul asigurărilor sociale ar fi avut la bătrânețe un venit de doar 3.600 de lei brut pe lună.

Însă care este cea mai mare pensie din România fără privilegii, pe baza constribuțiilor? Potrivit Economica.net, care citează oficiali ai Casei Naționale de Pensii Publice, cea mai mare pensie din România pe baza contribuțiilor la sistemul asigurărilor sociale depășește 23.200 de lei brut.

Cea mai mare pensie din România. Apare o nouă categorie de pensionari speciali

Românul care are cea mai mare pensie din România pe baza cotizațiilor la stat are un venit de peste două ori mai mic decât magistratul cu cea mai mare pensie specială. Într-un top al celor mai mari pensii pe baza contribuțiilor plătite de Casele Teritoriale de Pensii Publice sunt sume brute cuprinse între 23.256 de lei și 16.933 de lei.

Lista celor care vor încasa pensii speciale ar putea crește. Parlamentarii au dezbătut un articol referitor la introducerea pensiilor pentru aleșii locali. Potrivit celei mai noi variante de amendament, indemnizațiile speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene ar urma să se plătească prin Ministerul Dezvoltării Regionale.

Potrivit primului amendament discutat în comisia specială, „recalcularea pensiilor se face potrivit principiului contributivităţii. Baza legală pentru recalcularea acestor pensii este media veniturilor brute realizate în ultimele şase luni consecutiv din ultimul an de activitate, dar nu mai mult de 65% din media veniturilor lunare brute realizate de la 1 ianuarie 2018.

Recalcularea se face la cerere, la îndeplinirea condiţiilor pentru limita de vârstă de către cei care au deţinut cel puţin un mandat întreg şi nu au decizii definitive de condamnare pentru fapte de corupţie”.

Majoritatea parlamentarilor a fost de acord cu această propunere, mai puțin reprezentanții USR.

FOTO: pixel2013/Pixabay.com

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.