Cea mai gravă secetă din ultimii o sută de ani, în România

secetă floarea soarelui
Foto: KRiemer / pixabay.com

Potrivit specialiștilor citați de publicația Bloomberg, seceta cu care se confruntă estul Europei este cea mai severă din ultimul secol.

Punând deasupra și criza coronavirusului și inevitabila recesiune economică profundă, o recoltă foarte proastă este așteptată atât în România, cât și în altețări din regiune.

Potrivit sursei citate, în România și Polonia se înregistrează cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani, în timp ce în Cehia situația n-a mai fost atât de grea de aproape o jumătate de mileniu.

„Coronavirusul a arătat că suntem dependenţi de China, în termeni de ajutoare medicale, însă asta este chiar mai grav. Poţi să începi să îţi produci singuri echipamentele medicale dar nimeni nu poate produce instantaneu alimente dacă este o urgenţă”, crede Martin Pycha, preşedintele Asociaţiei Agricole din Cehia.

Producția de cereale a României, care este al doilea exportator de grâu din Uniunea Europeană, s-ar putea înjumătăți în acest an.

”Vom lua noi măsuri pentru a ne asigură că avem stocuri suficiente. Monitorizăm situaţia şi suntem gata să interzicem din nou exporturile dacă vom considera că siguranţa alimentară este în pericol”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Mai mult, în Polonia, situația este la fel de gravă, recolta urmând să scadă cu peste 8% în acest an. Leșii cer suplimentarea cheltuielilor pentru Politica Agricolă Comună și sprijinirea agriculturii locale și ecologice.

Prețurile alimentelor sunt așteptate să crească la nivel european.