Cea mai buna hartie foto: Criterii de alegere si recomandari de produs

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/close-up-shot-of-printed-photos-1226721/

Esti pasionat de arta fotografiei? Indiferent daca o practici ca meserie sau ca hobby, fotografia te ajuta sa te dezvolti din punct de vedere creativ, in timp ce imortalizezi momente unice din viata ta.

Din fericire, odata cu evolutia tehnologiei, ai ocazia sa imprimi fotografiile din propriul studio, fara sa apelezi la un laborator de specialitate. Ca sa obtii o calitate optima a imaginii, ai nevoie de hartie foto potrivita. In functie de sortimentul pe care il achizitionezi – mata, lucioasa sau extra lucioasa, poti obtine rezultate diferite.

Nu stii cum sa alegi cea mai buna hartie foto? Iti punem la dispozitie cateva criterii de selectie si recomandari de produse, cu ajutorul carora sa alegi hartia foto potrivita pentru fotografiile tale.

Stabileste dimensiunea fotografiilor

Ca csa umperi hartia foto potrivita trebuie sa stii care va fi dimensiunea fotografiilor tale. Ai nevoie de poze mici, pentru a le pune in rama sau de modele mari, pe care sa le afisezi in cadrul unei expozitii? Ia in considerare dimensiunea si alege hartia foto adecvata. Dispui de numeroase variante de dimensiuni ale hartiei foto, astfel incat sa obtii poze ideale.

Tine cont de grosimea hartiei foto

De regula, daca achizitionezi hartie foto mai groasa, si calitatea pozelor va fi una pe masura. Pentru fotografiile mari, care se expun pe perete, se recomanda hartia foto cu o grosime de peste 300 gr/mp, ca sa te bucuri de o imagine clara. Mai mult, hartia foto mai groasa te ajuta la printare si montaj, deoarece nu se indoaie usor.

Daca ai nevoie de fotografii de dimensiuni mici, poti folosi si hartie foto subtire. In functie de preferinte, gasesti hartie foto cu o greutate cuprinsa intre 100 si 700 gr/mp. Pentru a evita curbarea fotografiilor in timpul imprimarii, trebuie sa stii ca exista hartie foto cu strat suplimentar de protectie din rasina, care rezista la umezeala.

Alege suprafata corecta a hartiei fotografice

In functie de tipul fotografiilor pe care vrei sa le obtii, suprafetele hartiei foto sunt diferite:

  • Unele dintre cele mai populare sunt suprafetele mate, care nu reflecta lumina. Acestea sunt ideale pentru fotografiile alb-negru sau pastel.
  • Hartia foto de tip canvas este ideala pentru fotografiile care nu pun accent pe detalii si pentru cele de tip peisaj.
  • Hartia foto glossy reda imagini clare, contrast puternic si culori intense dar poti alege si hartie semi glossy, care functioneaza atat pentru fotografiile laminate, cat si pentru cele protejate de sticla.
  • Hartia foto de tip satin, care este prevazuta cu o suprafata mai putin lucioasa decat cea glossy.

Cea mai buna hartie foto – recomandari de produs

Daca ai nevoie de hartie foto, ia in calcul urmatoarele recomandari:

    • Kodak Premium. Ai o imprimanta care listeaza poze cu dimensiunile de 10×15 cm? Hartia foto Kodak reprezinta alegerea ideala! Contine 100 de bucati care iti permit printarea aceluiasi numar de imagini si are o greutate de 230 gr/mp. In ceea ce priveste proprietatile, te vei bucura de o hartie foto lucioasa si rezistenta la apa.
  • HP Everyday. Acest pachet contine hartie foto semi glossy, ideala pentru imprimare pozelor pe care le vei pune in rama.
  • Canon KP-108IN. Setul de hartie foto de la Canon contine foi de 10×15 cm, pentru poze in format clasic, de o calitate excelenta.

Tine cont de recomandarile noastre si bucura-te de cea mai buna hartie foto, pentru fotografii de exceptie!

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.