Cea mai bogată comună din România are prima școală smart de stat din țară

Școala din Ciugud FOTO: alba24.ro
Școala din Ciugud FOTO: alba24.ro

Elevii din Ciugud au început cursurile într-o școală smart, prima de acest fel din România, potrivit Alba24.ro. Mai exact, în jur de 120 de elevi din clasele I-VIII și pregătitoare vor învăța începând din acest an în clase dotate cu table interactive și tablete.

Un sistem permite ca în fiecare clasă iluminatul și climatizare să se regleze în funcție de scenarii prestabilite sau cu ajutorul unor senzori. În cazul iluminatului senzorii aprind sau opresc lumina când sesizează prezența în clasă și o reglează apoi în funcție de lumina diurnă astfel încât să nu afecteze ochii copiilor. Chiar și băile au senzori de inundație care opresc rețeaua de apă dacă pe podea se sesizează o mare cantitate de apă.

De aemenea, școala este dotată și cu o platformă online care conține catalog electronic și va permite încărcarea și descărcarea unor materiale educaționale sau interacțiunea între profesor și părinte.

Copiii vor învăța într-o școală nou, care va avea nouă clase, de la clasa pregătitoare și până la clasa a VIII-a. Reprezentanții primăriei anunță că întreaga clădire construită în 1938 a fost reabilitată și reorganizată.

„Proiectul a presupus refacerea acoperișului, zidăriei, înlocuirea ușilor și a tâmplăriei, montarea unei podele de parchet în clase și pe holuri, dar și implementarea unor soluții inteligente pentru iluminat și climatizare”, transmite Primăria Ciugud, într-un comunicat.

Primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, spune că sistemele implementate în noua școală au fost inspirate de la alte instituții de învățământ smart.

„Cea mai importantă investiție care trebuie făcută într-o comunitate este în copii, deoarece ei reprezintă viitorul. Noi am observat în ultimii ani că tot mai mulți părinți aleg să își ducă copiii la școală în Alba Iulia. În urma discuțiilor purtate cu aceștia am înțeles că în Ciugud este nevoie de o școală modernă, prietenoasă și în care să folosim cele mai moderne metode de predare. Așa s-a născut ideea unei școli inteligente în care profesorii vor folosi tehnologia în procesul de predare astfel încât lecțiile să devină mai atractive pentru copii.

Sunt lucruri pe care nu le-am inventat noi, ci se folosesc în multe școli din România. Noi am vizitat unele dintre aceste școli de unde am adunat idei bune la care am adăugat ideile noastre astfel încât, în final, s-a născut această școală. Sper că dascălii și elevii să se bucure de noua școală și mi-aș dori ca aceasta să fie normalitatea pentru orice sat din România. Credem că școala de la sat trebuie susținută și nu trebuie lăsată să moară deoarece toți copiii din mediul rural au dreptul la educație. Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în acest proiect. Mult succes dascălilor și elevilor în noul an școlar”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, citat de Alba24.

În ultimii ani, primăria Ciugud a fost dată exemplu în ceea ce privește absorbția de fonduri europene. În 2016, Ciugud a reușit să atragă bani pentru asfaltarea străzilor, iluminat public sau piste de biciclete. S-au tras gaze, există canalizare, iar internetul este gratis în parcuri. Tot aici, localnicii își pot plăti impozitele și taxele locale pe internet și pot solicita, tot online, eliberarea unor documente de la Primărie.

O parte din energia electrică din comuna administrată de Damian este produsă din surse nepoluante, prin intermediul unor instalații eoliene și sisteme de panouri fotovoltaice.

Tot în Ciugud a fost creată și o zonă industrială, unde 20 de investitori oferă aproximativ 700 de locuri de muncă. În proiectele primarului de la Ciugud intră construirea unei săli polivalente, a unei grădinițe și a unui teren de golf.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.