Ce vor face în spațiu astronauții transportați de capsula companiei SpaceX

Capsula SpaceX, Crew Dragon, transportă pentru prima dată doi astronauți americani până la Stația Spațială Internațională. Aceasta a decolat sâmbătă seara, iar lansarea a fost una reușită, deși au existat temeri că va fi din nou amânată din cauza vremii nefavorabile.

Este o misiune istorică, pentru că este vorba de primul zbor cu echipaj uman al companiei SpaceX, înființată de Elon Musk. De asemenea, este pentru prima dată când NASA trimite în spațiu astronauți la bordul unei navete a unei companii private.

Președintele Donald Trump l-a felicitat pe Elon Musk și a vorbit despre ținta programului spațial american – Marte.

„Încă o dată, cu mândrie, am lansat astronauți americani la bordul unei rachete americane chiar de aici, de pe tărâm american. În timp ce inaugurăm o nouă eră a călătoriilor spațiale cu echipaj uman, ni se reamintește că America depășește mereu mari provocări. Națiunea noastră este binecuvântată, sunt rezerve nelimitate de talent, tenacitate și hotărâre.

SpaceX a devenit prima companie privată care trimite oameni pe orbita terestră. Elon Musk, felicitări, felicitări, Elon. (Elon Musk s-a ridicat de pe scaun, s-a înclinat către Donald Tump, apoi s-a întors către audiență și a făcut o reverență, în aplauzele acesteia – n.r.)

Am reușit să creăm ceva ce toată lumea invidiază, iar în curând vom ajunge pe Marte și în curând vom avea cele mai grozave arme imaginate vreodată în istorie! Am văzut deja proiectele și nu îmi vine să cred. Statele Unite și-au reluat locul prestigios de lider al lumii. Cum s-a spus des, nu poți să fii numărul unu pe Pământ, dacă ești numărul doi în spațiu.

Dumnezeu să ne binecuvânteze astronauții curajoși, care se avântă acum pe cer. Dumnezeu să binecuvânteze bărbații și femeile de la NASA. Dumnezeu să binecuvânteze America!” – și-a încheiat Donald Trump alocuțiunea.

Stația Spațială Internațională, un laborator uriaș

Andocarea la Stația Spațială Internațională a capsulei este prevăzută pentru duminică, în jurul orei 17:30, ora României. La bordul navetei sunt astronauții NASA Doug Hurley și Bob Behnken. În acest timp, vor face diverse teste la bordul capsulei, inclusiv o pilotare manuală.

De asemenea, vor și dormi, pentru că este o călătorie solicitantă. Pe Stația Spațială Internațională pot sta între o lună și patru luni. Această platformă internațională, la care cooperează financiar americanii, rușii, europenii, japonezii și canadienii, este și un laborator uriaș extrem de important pentru oamenii de știință.

Aici pot fi studiate tot felul de fenomene care nu sunt influențate de gravitația Pământului. Sunt cercetări în domeniul transporturilor sau medicinei. Printre altele, tehnologia care permite intervențiile chirurgicale în rezolvarea problemelor de vedere au fost puse la punct în spațiu. De asemenea, s-au făcut studii care au crescut siguranța pentru trenuri și avioane.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.