Ce va face Guvernul cu banii strânși din amenzile date pe timpul stării de urgență

poliția polițist rutieră amendă mită refuzată amenzi
Poliția. Foto: Captură YouTube

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat miercuri, 29 aprilie, la postul de televiziune Realitatea PLUS, că banii strânși din amenzile date românilor pe perioada stării de urgență vor fi folosiți pentru nevoile persoanelor vulnerabile și pentru sistemul de sănătate.

„Am discutat cu premierul și vom găsi o formulă, un act normativ, ca toți acești bani să fie folosiți pentru nevoile persoanelor cu vulnerabilități și pentru sistemul de sănătate publică. Acești bani se încasează la autoritățile locale, nu de Guvern sau minister, și acestea trebuie să-i reorienteze spre zona de sănătate publică”, a afirmat Marcel Vela.

Ministrul de Interne a mai spus că „tema că are cineva plan de amenzi e falsă”.

„Banii rămân la nivel local și vor fi folosiți pentru sănătatea cetățenilor de la nivel local”, a completat el.

Ministrul de Interne a mai spus că, de la instituirea stării de urgență pe teritoriul țării noastre la data de 16 mai, până în prezent, s-au dat amenzi în valoare totală de 570 de milioane de lei (adică aproximativ 118 milioane de euro).

„De la începutul perioadei, am aplicat 290.000 de sancțiuni. Valoarea întreagă a amenzilor este de 570 de milioane de lei, în sensul în care nu ar fi plătite [la timp – n.r.]. Dacă sunt plătite în timp util, sunt la jumătate din valoare”, a declarat Marcel Vela.

La jumătatea lunii aprilie, Renate Weber, Avocatul Poporului, a atacat la Curtea Constituțională mai multe legi prin care a fost instituită starea de urgență, inclusiv cele referitoare la creșterea amenzilor în această perioadă.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat la postul de televiziune Digi24 că amenzile pentru încălcarea ordonanțelor militare sunt mult prea mari raportat la câștigul populației.

Rămâne de văzut ce decizie va lua Curtea Constituțională a României cu privire la amenzile date de autorități românilor care nu au respectat prevederile ordonanțelor militare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.