Ce trebuie să știți despre diferitele tipuri de aer condiționat

O unitate de aer condiționat Whirlpool poate face diferența între un mediu de lucru confortabil și unul mai puțin productiv din cauza condițiilor de căldură nefavorabile. Pe măsură ce Europa continuă să se confrunte cu temperaturi record, instalarea de unități de aer condiționat Whirlpool în casa sau biroul dumneavoastră devine din ce în ce mai normală.

În acest articol, vom examina diferitele tipuri de aer condiționat și la ce trebuie să vă gândiți înainte de a alege o unitate de aer condiționat.

Atunci când alegeți unitatea de aer condiționat potrivită, luați în considerare următorii factori:

  • Calculați capacitatea de răcire a unei unități necesară pentru a răci o anumită încăpere (descrisă în BTU)
  • Uitați-vă la caracteristicile suplimentare, cum ar fi modurile de noapte, telecomanda, temporizatoarele, accesul la aplicații
  • Țineți cont de orice restricții de construcție care nu vă permit să instalați un condensator extern
  • Sistemele split montate pe perete și pe podea sunt bune pentru camerele mici, spre deosebire de cele de tip fereastră, deoarece primele sunt mai silențioase și au mai multe funcții
  • Aparatele de aer condiționat cu pompe de căldură vă pot oferi ce e mai bun din ambele lumi, reducând nevoia de boilere
  • Dacă închiriați, aparatele de aer condiționat split mobile sau ușor de montat se pot potrivi locației dvs.

Aparate de aer condiționat monobloc

Aparatele de aer condiționat monobloc sunt instalate în interior cu o conductă de aer (de obicei atașată prin perete) pentru a dispersa căldura în exterior.

Pe de o parte, multe unități care se încadrează în această categorie sunt relativ mai ieftine, mai ușor de instalat și portabile, ceea ce înseamnă că pot fi mutate dintr-o cameră în alta.

Pe de altă parte, aparatele portabile de aer condiționat nu sunt la fel de eficiente în răcire ca cele de tip split, având adesea scurgeri de căldură înapoi în încăpere. Unele unități pot fi, de asemenea, prea grele pentru a fi ridicate de dumneavoastră.

  • Fereastră – Una dintre cele mai comune unități din întreaga lume, aceste tipuri de aer condiționat de fereastră pot fie să răcească încăperile (la cele mai simple caracteristici), fie să aibă instalată o pompă de căldură (cele mai scumpe). Acest tip nu este însă, în general, utilizat în Europa.
  • Portabil/mobil – Nefiind necesară montarea, această unitate de aer condiționat poate fi mai ieftină și mai ușor de instalat. Ea vine cu o țeavă de aer flexibilă care poate fi apoi atașată la o fereastră sau printr-o gaură în perete. Cu toate acestea, având în vedere designul său, aceste unități au capacități de răcire limitate (aprox. 9.000-12.000 BTU) și pot fi zgomotoase.
  • Montate pe perete – Perfecte pentru clădirile mai vechi cu restricții de planificare, aparatele de aer condiționat montate pe perete pot fi instalate pe perete, cu două țevi de aer atașate prin perete pentru a dispersa căldura în exterior. Acestea sunt, totuși, mai mari decât cele de tip split, deoarece aceeași unitate găzduiește și condensatorul.
  • Montate pe podea – Unitățile de aer condiționat montate pe podea au asemănări cu încălzitoarele cu acumulare în ceea ce privește aspectul, dimensiunea și instalarea. Acest tip are o funcție de pompă de căldură, ceea ce îi permite să fie funcțional și în timpul toamnei și iernii. Două conducte de aer sunt atașate prin perete pentru dispersia căldurii.
  • Unități punctiforme (mobile industriale) – Proiectate pentru utilizare intensivă, unitățile punctiforme sunt aparate de aer condiționat monobloc, mari și mobile, care pot asigura răcirea aerului intern și a proceselor industriale (de exemplu, pe nave sau avioane). Aceste unități pot rezista la căldura de afară, furnizând aer rece în încăperi în care nu se află fizic prin intermediul a numeroase țevi.

Aparate de aer condiționat de tip split

Aparatele de aer condiționat cu unitate split sunt compuse dintr-o unitate interioară (care adăpostește evaporatorul și ventilatorul) și o unitate exterioară (care adăpostește compresorul, condensatorul și supapa de expansiune). În cazul unui aer Whirlpool, de exemplu, aceste două unități sunt apoi conectate prin cablu electric și țevi de cupru, cu o telecomandă pentru a menține temperatura camerei la unul sau două grade față de cea dorită.

Dacă în camera dumneavoastră se face foarte cald, un aer condiționat Whirlpool split poate fi avantajos pentru dumneavoastră. Nu va fi nevoie să deschideți ferestrele pentru a vă răcori încăperea. Având în vedere că este mai puternic decât unitățile monobloc sau un ventilator, este, de asemenea, mai eficient și mai silențios.

Cu toate acestea, aceste unități tind să fie mai scumpe, iar instalarea ar necesita un profesionist.

Numite și unități centrale de aer condiționat, acestea sunt perfecte pentru clădirile cu sistem de aer prin conducte, deoarece pot răci numeroase încăperi. De asemenea, acestea sunt de obicei ascunse în tavan, permițând să circule aerul rece sau să amestece aerul proaspăt cu aerul rece.

Există două tipuri de aparate de aer condiționat split montate pe podea. Pe de o parte, aparatele de aer condiționat pe coloană pot răci încăperi mai mari, designul restricționând instalarea unor unități mai mici. Ajungând în mod obișnuit până la 45.000 BTU, această unitate poate răci holurile sau zonele de așteptare, datorită dimensiunilor sale înalte și verticale.

Pe de altă parte, un aparat de aer condiționat cu dulap, care ajunge de obicei la 15.000 BTU, poate fi instalat în verande și extinderi. Ambele tipuri au nevoie de țevi și cabluri, depinzând de structura clădirii.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.