Ce trebuie să știți despre ajutorul social oferit de angajator

Legile actuale ale României prevăd acordarea de ajutoare sociale cetățenilor, dacă aceștia respectă anumite condiții. Angajatorul poate oferi sume de bani doar celor care desfășoară activități în baza unui contract de muncă, aceste sume fiind un suport financiar în anumite situații dificile.

Ce fel de ajutoare pot primi cetățenii de la angajator?

Unele ajutoare sunt supuse impozitului pe venit și plății contribuțiilor sociale, iar altele nu se impozitează și nici nu intră în baza contribuțiilor sociale, dar acestea din urmă trebuie date conform prevederilor din contractul de muncă.

Ajutoarele care nu sunt impozitate sunt: ajutorul pentru boli incurabile și grave, ajutor de înmormântare, ajutor pentru naștere, ajutor pentru diferite dispozitive medicale, ajutor pentru pierderi din gospodăriile proprii în urma calamităților naturale. Ajutorul pentru căsătorie face parte din cele impozitate. Ajutoarele pot deveni impozitabile dacă nu se respectă prevederile din contract și dacă sunt acordate alte ajutoare sau se acordă diferit față de prevederile contractului de muncă.

Angajatorii nu sunt obligați să acorde ajutorul social salariaților. Angajații pot solicita prin cerere ajutorul social, făcând în același timp dovada situației pentru care cere ajutor social. În cazul ajutorului de înmormântare, salariatul trebuie să aducă certificat de deces copie al rudei de gradul I pentru sprijinul material acordat de angajator.

În cazul bolilor grave, salariatul va prezenta documentele medicale prin care se vede clar diagnosticul sau, în functie de caz, de ce fel de dispozitive medicale are nevoie. Iar pentru acordarea ajutorului de naștere, este necesar certificatul de naștere al nou-născutului.

Ajutoare sociale de la stat

Ajutorul social oferit de stat se acordă persoanelor singure și familiilor, care sunt domiciliate pe teritoriul României. Valoarea ajutorului social de la stat, precum si șomajul sau ajutoare pentru persoane cu handicap, se calculează în baza indicatorului social de referință. Valoarea acestuia este de 500 de lei și nu s-a mai modificat din 2012.

Astfel, familiile cu venituri reduse și cu copii mici în întreținere pot solicita acordarea ajutorului social, în funcție de calcul salarii. Valoarea ajutorului se calculează în funcție de venitul net mediu lunar pe membru de familie, raportat la indicatorul social de referință. Acest ajutor social se acordă în mare parte ca sprijin financiar pentru copiii din familii cu venituri reduse în vederea integrării lor în mediul școlar.

Un alt ajutor de care cetățenii pot beneficia este ajutorul de încălzire a locuinței. Astfel, persoanele și familiile cu venituri mici pot beneficia de încălzire pe perioada rece a anului. De acest ajutor se bucură consumatorii de energie termică, energie electrică, gaze naturale și lemn, cărbuni sau combustibili petrolieri.

Ajutorul social pentru pesionari acordă persoanelor care au pensie sub nivelul minim posibilitatea ca toți aceștia să aibă măcar minimul pensiilor prevăzute de lege, adică 704 lei în acest moment.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.