Ce trebuie să știm despre tulpina indiană de coronavirus descoperită în România

mască de față coronavirus
În multe țări din lume oamenii au obosit să respecte restricțiile impuse de autorități. Foto: pisauikan / pixabay.com

O variantă a tulpinii indiene de COVID-19, alta decât cea care ar fi dus la criza din India a fost identificată într-un focar din județul Brașov. Cinci persoane care au venit din india au fost depistate pozitiv. Este vorba despre muncitori care lucrează în construcții.

„Este vorba de un grup de muncitori din India. Au venit pe 13 aprilie în România, au parcurs toate etapele de control, deci au intrat cu teste negative, au făcut examenele de medicina muncii, nu au prezentat simptome. Una dintre persoane a vrut să se întoarcă în țară pentru o problemă personală și s-a făcut testul. S-a identificat virusul prezent.

Având în vedere țara de origine, a fost solicitată secvențierea la un laborator din Sfântul Gheorghe, care a ridicat suspiciunea de tulpina indiană. A fost înștiințat și INSP. Toate contactele au fost testate și izolate. Din cele 8 persoane, 5 sunt pozitive și sunt izolate în locuințe individuale pentru a nu exista risc de transmitere. Au avut lucrări care nu au implicat interacțiunea cu alte persoane”, a declarat directorul DSP Brașov, Andreea Neculău, la Digi24.

Ce spune coordonatorul campaniei de vaccinare

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că nu sunt motive de îngrijorare în legătură cu tulpina din India depistată în România.

Potrivit lui Gheorghiță, oamenii trebuie să continue să se vaccineze, pentru că aceasta este calea prin care se poate reduce riscul de a apărea noi mutații ale virusului.

„Tulpina indiană este definită prin prezența a două mutații care se asociază cu reducerea activității neutralizante a anticorpilor, dar nu e un impas semnificativ care să reducă eficiența vaccinurilor. Mesajul e să ne vaccinăm ca să reducem riscul să se cumuleze noi mutații.

Nu e neapărat mai contagioasă, această mutație identificată pe această tulpină reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor. Comparativ cu cea sud-africană, nu e mai rezistentă față de vaccinurile actuale.

Vaccinurile își mențin eficiența față de complicațiile bolii, riscul de spitalizare. Nu avem motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleași măsuri de prevenție valabile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Cofondatorul BioNTech: Vaccinul nostru este eficient împotriva variantei indiene

Cofondotarul BioNTech, Ugur Sahin, a spus că are încredere că vaccinul pe care compania sa l-a dezolvat împreună cu Pfizer funcționează și împotriva variantei indiene de coronavirus.

„Încă testăm varianta indiană, dar varianta indiană are mutații pentru care am testat deja și pentru care vaccinul nostru funcționează, așa că sunt încrezător. Vaccinul este făcut inteligent și sunt convins că va rezista acestei mutații. Dacă trebuie să îl facem mai bun, o vom face, așa că nu sunt îngrijorat”, a spus Ugur Sahin.

În opinia lui, Europa va atinge imunitatea de turmă în iulie, cel târziu în august, când vaccinarea va fi atins aproximativ 70% din populație.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.