Ce trebuie să știi despre virusul West Nile. Locuitorii din patru localități nu au voie să doneze sânge

FOTO: CreativesolutionisT/Pixabay.com
FOTO: CreativesolutionisT/Pixabay.com

Centrul Regional de Transfuzii Sangvine Iași a transmis că donarea de sânge este restricționată pentru locuitorii din patru localități din județ, după ce în zonă au fost confirmate mai multe cazuri de infectare cu virusul West Nile.

Este vorba despre locuitorii din orașul Pașcani și comunele Probota, Plugari și Movileni. Până acum, șapte persoane care au venit din aceste zone au fost refuzate de la donare, anunță reprezentanții CRTS Iași.

Directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Galați, Mihaela Debita, a confirmat joi primul deces cauzat de infecția cu virusul West Nile. Este vorba despre un bărbat de 79 de ani, din Galați, pensionar, care suferea și de alte boli cronice.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din luna mai până pe 8 august au fost înregistrate 23 de cazuri de infecții cu virusul West Nile. Cazurile au fost înregistrate în judeţele Dolj (5), Olt (4), Iaşi (4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihor (1), Bacău (1), Galaţi (1), Vrancea (1), Teleorman (1) şi în Bucureşti (1).

Infecția cu virusul West Nile poate apărea din luna mai până la sfârșitul lunii octombrie. Ce e important de știut despre virusul West Nile? A fost descoperit în 1937, în Uganda, în districtul West Nile.

Experții au început să-l studieze cu mai mare interes după ce a fost descoperit în 1999 în New York. Au fost atunci 66 de cazuri și au murit 7 oameni. În 2002, tot în Statele Unite, au fost înregistrate 480 de cazuri și 24 de decese.

De cele mai multe ori, virusul West Nile se răspândește prin înțepătura țânțarilor infestați, care îl contactează prin înțepătura păsărilor infectate. De asemenea, însă foarte rar, s-a constat o transmitere a virusului prin transfuzia de sânge, transplant de organe, alăptare sau în perioada de sarcină, de la mamă la copii.

Foarte important de știut este că virusul nu poate fi transmis prin atingere, contact fizic obișnuit, cum ar fi sărutul.

Care sunt simptomele? La cei care au contactat virusul încep să apară simptome după o perioadă cuprinsă între 3 și 14 zile. Poate apărea febră puternică, dureri de cap, slăbiciune musculară, amorțeală sau pierderea vederii.

FOTO: CreativesolutionisT/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.