Ce trebuie să știi despre Summitul Inițiativei celor 3 Mări de la București

Inițiativa celor 3 Mări cuprinde 12 state. Foto: Administrația Prezidențială

Capitala României va găzdui, azi și mâine, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la care vor participa preşedintele Consiliului Europei, Jean-Claude Juncker, nouă preşedinţi de stat, cât şi Secretarul Energiei din SUA, Rick Perry.

Prima ediție a avut loc la Dubrovnik, în Croația, când a fost adoptată o declarație comună a celor 12 state implicate în Inițiativa celor 3 Mări, iar al doilea Summit a avut loc vara trecută, la eveniment fiind prezent și președintele american Donald Trump.

Cele 12 state implicate în Inițiativa celor 3 Mări sunt Letonia, Estonia, Lituania și Polonia, care au ieșire la Marea Baltică, Slovacia, Cehia, Austria, Ungaria, Slovenia și Croația (n.r. – ultimele două având ieșire la Marea Adriatică), dar și România și Bulgaria, care au ieșire la Marea Neagră.

Inițiativa urmărește cooperarea în domeniul energetic, dar și al infrastructurii de transport și comunicații a acestor state, care traversează Estul Europei de la Nord la Sud.

Inițiativa celor 3 Mări, prilej de cooperare economică

Summitul de la București va fi găzduit de Președintele României, Klaus Iohannis, la Cotroceni, însă vor avea loc și evenimente conexe, cum ar fi prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

La acest Forum de Afaceri vor participa companii din statele partenere din cadrul Inițiativei, dar și din celelalte state membre ale Uniunii Europene, din Statele Unite, cât și din Balcani, Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

Klaus Iohannis se va întâlni astăzi cu Preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, Preşedintele Republicii Federale Austria, Alexander van der Bellen, şi de Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu.

În seara zilei de 17 septembrie, la Palatul Cotroceni va fi organizat un eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne, în timp ce mâine va avea loc Sesiunea Plenară a Summitului.