Ce trebuie sa stii despre programele Rabla

Foto: Unsplash.com

Programele Rabla s-au extins de-a lungul timpului, iar acum includ vouchere pentru masini, motociclete si electrocasnice. Daca vrei sa afli mai multe despre ajutoarele oferite de catre stat, trebuie sa stii la ce sume sa te astepti. Iata mai multe detalii ale programului, in functie de ce iti doresti sa achizitionezi:

Rabla Clasic si Plus

In 2020, programul Rabla pentru autoturisme primeste o suma totala de 504 milioane de lei si se lanseaza incepand cu 1 martie. Oficialii spera ca in acest an sa scoata de pe drumurile Romaniei in jur de 60.000 de masini vechi si sa-i convinga pe cat mai multi romani sa achizitioneze o masina noua, cu grad de poluare Euro 6. Valoarea unui voucher primit in urma casarii ramane la 6.500 lei, adica in jur de 1.350 de euro. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anuntat ca anul acesta va fi introdus un ecobonus nou, de 1.000 de lei, care poate fi adaugat primei de casare daca masina noua care urmeaza a fi cumparata se incadreaza ca prag de emisii in limita a 92 grame de CO2. Suma maxima care poate fi decontata prin programul Rabla Clasic este de 2.000 de euro si se urmareste ca aceasta sa reprezinte 10% din pretul de achizitie in cazul masinilor noi.

 

Rabla Plus este o alta ramura a programului Rabla care se adreseaza celor care isi doresc sa achizitioneze o masina hibrid sau electrica. Bugetul pe anul 2020 destinat acestora este de 140 de milioane de lei. Pentru masinile electrice se vor acorda bonusuri de 10.000 de euro, iar pentru cele hibride cu incarcare la priza, 4.500 de euro. Ministrul a scos in evidenta si faptul ca Romania acorda cea mai mare suma pentru masini electrice din Europa si spera ca 2.500 de astfel de autovehicule sa circule pe drumurile din tara pana la finalul anului.

Rabla pentru Electrocasnice

Inca nu exista detalii despre programul Rabla pentru electrocasnice pentru anul 2020, insa este important sa stii despre existenta acestuia. In 2019, statul a oferit acces la un program de inlocuire a echipamentelor electrice si electronice vechi cu unele performante in privinta consumului de energie. In functie de clasa energetica, voucherele primite s-au incadrat in sume de la 200 la 400 de lei. Voucherele au fost folosite la achizitionarea unei masini de spalat rufe sau alte aparate electrice de clasa energetica A+, A++ si A+++. Ministrul Mediului a declarat zilele acestea ca exista planuri pentru a continua programul Rabla pentru Electrocasnice, dar inca nu exista un buget stabilit sau alte detalii despre punerea in functiune a acestui program. Ramai la curent accesand site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu, la categoria Programe de Finantare.

Rabla pentru Motociclete

O initiativa noua in cadrul programului Rabla o reprezinta sectiunea dedicata motocicletelor. Lansarea acestui nou proiect urmareste sa incurajeze cat mai multi soferi sa treaca la autovehiculele pe doua roti, dar mai ales sa-i ajute pe cei care folosesc deja motocicleta in achizitionarea modelelor noi. Prima oferita constituie tot aproximativ 10% din pret, iar suma este de 3.500 lei. Oferirea voucherului functioneaza la fel ca in cazul programului clasic, prin casarea unui autovehicul.

 

Fii la curent cu programele care te ajuta sa beneficiezi de ajutor din partea statului si sa achizitionezi autovehicule sau electrocasnice de ultima generatie. Efectele pe care acestea le vor avea asupra sigurantei tale, dar si asupra mediului, vor ajuta la imbunatatirea calitatii vietii tale si a celor din jur.

 

Sursa foto: milan degraeve, unsplash.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.