Ce trebuie să știi despre profesia de asistent medical –  Care sunt salariile

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Profesia de asistent medical este una destul de dificilă în care pe lângă dorința de muncă trebuie să ai și pasiune pentru a trece peste greutăți. Un asistent medical are de obicei un programul de lucru de 8 ore însă la acesta se pot  adăuga ore suplimentare cum ar fi turele de gardă pentru cei care lucrează în spitale sau clinici.

Aceste ture se stabilesc potrivit legii în funcție de numărul de paturi din spital iar plata turelor se achită diferit decât salariul de bază.

Profesia de asistent medical face parte dintre acele profesii și meserii în care se poartă cu mândrie uniforma. Așa acum polițiștii se mândresc cu uniforma lor sau pompierii ori lucrătoarii care poartă salopete de lucru, la fel de multă mândrie aduce și purtarea de uniforme medicale personalizate.

Principalele calități și competențe necesare pentru a fi asistent medical

În primul rând, este nevoie de experiență profesională pentru ca un bun asistent medical să dea dovadă de calități și competențe pentru a face față cu succes numeroaselor provocări și situații neprevăzute ce pot apărea.

Un asistent medical trebuie să știe cum să vorbească cu pacienții, să fie atent la nevoile lor și să comunice într-un mod cât mai eficient cu medicul. În plus, organizarea este un punct foarte important pentru un asistent medical, atenția la detalii și capabilitatea de a prioritiza pacienții în funcție de starea de sănătate.

O altă latură a asistenților medicali este tăria de caracter și un psihic puternic pentru a nu te lăsa afectat de cazurile critice. În același timp, este totuși importantă empatia și înțelegerea suferinței celorlalți dar și teama pe care o resimte un pacient pentru a putea oferi încurajarea necesară pe durata tratamentului sau a procesului de recuperare.

Rezistența fizică este și ea importantă deoarece profesia de asistent medical presupune efort prelungit și petrecere a multe ore în picioare pentru a ajuta pacienții să se ridice din pat sau să meargă la toaletă.

Flexibilitatea și adaptarea rapidă la situațiile neprevăzute care apar este foarte importantă dar și deciziile orientate spre pacient în situațiile de urgență. O bună recunoaștere a simptomelor pacienților este cel puțin la fel de importantă pentru a identifica o problemă de sănătate de care suferă și ce tratament trebuie urmat.

În ultimul rând, pentru o asistentă medicală este importantă respectarea regulilor de igienă cu strictețe dar și respectarea pacienților și bolilor de care suferă precum și respectarea confidențialității pacienților și a medicilor.

Cât câștigă un asistent medical

Cum e și firesc, salariul unui asistent medical oscilează foarte mult în funcție de experiență, studii, locul de muncă și angajatorul care poate fi privat sau de stat. În principiu, un asistent medical principal cu studii superioare este plătit cu mai bine de 4000 RON brut pe lună în timp ce aceeași funcție ocupată de un absolvent de școală postliceală va fi plătită cu aproximativ 3.900 RON brut. De asemenea un debutant pleacă de la un salariu de 3.600 RON brut dacă are diplomă de școală postliceală și de la 3.950 pentru cei care au absolvit o formă de învățământ superior.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.