Ce trebuie să știi despre pantofii de alergare

(P) Cel mai ușor și mai popular tip de activitate fizică pentru menținerea tonusului este alergarea. Însă nu toți practicăm această disciplină în mod corect. De exemplu, echipamentul, începând cu încălțămintea, este extrem de important atât pentru performanță dar și pentru sănătate.

Majoritatea brandurilor care produc articole sportive s-au axat pe dezvoltarea liniei de pantofi pentru alergare, îmbunătățind performanța acestora prin tehnologii inovatoare. Un exemplu în acest sens îl constituie adidasii Nike. Brandul își reinventează produsele continuu și propune diverse modele adaptate pentru activități sportive. Poți alege o pereche potrivită de pantofi Nike de la Fashion Days.

Pantofii de alergare sunt împărțiți în trei categorii. Iată câteva detalii despre fiecare în parte, care te-ar putea ajuta să alegi modelul ideal.

Pantofii cu pernă de aer

Acest tip de pantofi sunt creați special pentru bărbații cu arcada piciorului înaltă și rigidă. Adidașii sunt prevăzuți cu un strat intermediar de spumă moale într-o singură culoare, de obicei din acetat de etil vinil, în zona de arcadă și călcâi, între talpa exterioară și partea superioară a pantofului. Producătorii de pantofi sport folosesc și un material sintetic cu memorie cu densități diferite pentru a crea mai multă sau mai puțină flexibilitate pantofului.

Pantofii de sport cu stabilitate

Acest model este creat în așa fel încât să ofere stabilitate ușoară sau moderată alergătorilor cu arcada joasă, care sunt mai predispuși la a se dezechilibra și a cădea în timp ce aleargă. Pantofii cu stabilitate pot avea până la trei straturi de poliuretan gri în diferite nuanțe în zona arcadei și a călcâiului, cu densități diferite pentru a oferi mai mult suport pentru acest tip de picior. Poliuretanul va da mai multă greutate piciorului spre deosebire de modelul realizat doar cu acetat de etil vinil. De asemenea, producătorii pot adăuga și alte elemente care să ajute la stabilitate.

Pantofii cu control al mișcării

Acești pantofi sunt creați pentru alergătorii cu platfus sau la care arcada piciorului lipsește și pentru cei supraponderali. Pentru a oferi un grad avansat de stabilitate și control, adidașii astfel creați au un strat în plus de material pentru stabilizare adăugat în contorul călcâiului. Talpa exterioară a pantofului este realizată din cauciuc-carbon, care este mai greu, mai rigid și mai durabil sau din cauciuc cu aer injectat care este mai flexibil și mai ușor, însă oferă mai mult confort decât stabilitate.

Primul pas în achiziționarea pantofilor de alergare potriviți este să determini ce tip de picior ai, apoi să fii atent la detaliile de construcție a pantofului.