Ce trebuie să faci pentru a primi șomajul tehnic. Cererile se depun începând de azi, 1 aprilie

FOTO: stevepb/Pixabay.com
FOTO: stevepb/Pixabay.com

Cererile pentru obținerea șomajului tehnic, ajutor oferit de Guvern pe perioada stării de urgență, pot fi depuse începând de azi, 1 aprilie.

Angajatorii pot trimite online Agențiilor Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), fiecare în județul în care are sediul social, documentele necesare pentru obținerea fondurilor de la stat în vederea acoperirii salariilor/veniturilor angajaților lor care se află în șomaj tehnic, scrie Digi24.

Adresa de email dedicată pentru preluarea actelor este formată din numele județului și terminația @anofm.gov.ro.

Pentru a avea dreptul la acest ajutor, angajații trebuie să aibă contracte individuale de muncă înregistrate în REVISAL și care au fost suspendate conform Codului Muncii – Legea nr. 53/2003, în baza art. 52 lit. c), până la încetarea stării de urgență provocată de pandemia de coronavirus.

Angajatorii trebuie să depună o cerere, o declarație pe proprie răspundere și o listă cu angajații care intră în șomaj tehnic.

Angajatul în șomaj tehnic va primi 75% din din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, și în perioada de șomaj tehnic îi vor fi achitate CAS, CASS și impozitele aferente.

Plata ajutorului se va face către angajatori în termen de cel mult 15 zile, iar salariații din șomaj tehnic vor primi bani după cel mult încă trei zile.

Există și un număr verde pentru cei care solicită informații despre șomajul tehnic: 021/4444-000.

Cine beneficiază de șomajul tehnic?

Principala condiție pe care trebuie să o îndeplinească angajații pentru a primi șomajul tehnic este întreruperea activității din cauza declanșării stării de urgență.

1. – PFA – uri;

– Întreprinderi individuale;

– Întreprinderi de familie;

– Profesii liberale.

2. Sportivii, respectiv cei cu contracte de activitate sportivă, antrenorii, arbitrii etc.

3. Persoanele fizice cu drepturi de autor și drepturi conexe (ex. scriitori, compozitori, fotografi, artiști plastici).

Ministrul Muncii a comunicat că depunerea documentelor pentru pentru perioada 16-31 martie 2020 se va face între 1 și 10 aprilie.