Ce trebuie să faci ca să consumi energie inteligent și să nu faci „economie” la confort

FOTO: ColiN00B/Pixabay.com
FOTO: ColiN00B/Pixabay.com

Există soluții inteligente prin care poți face economie la energie. Practic, nu e nevoie să renunți la confort, nici să aplici măsuri drastice de economisire. În acest articol vă prezentăm câteva soluții tehnologice care vă ajută să consumați mai puțin. De altfel, acestea nu ar trebui văzute ca niște soluții de „criză”, provizorii, e necesar să ieșim din paradigma „economiei la curent” prin reducerea calității vieții și să căutăm continuu modalități prin să consumăm energia cât mai inteligent posibil. Iată câteva schimbări de început pe care trebuie să le facem: 

Luminile din casă. Dacă încă mai ai becuri clasice, cu filament, e clar că trebuie să le schimbi. Însă, înainte să cumperi altele cu tehnologie LED, gândește-te la puterea de iluminare de care ai nevoie sau dacă e nevoie de lumină albă sau galbenă, ca să le alegi pe cele potrivite. De asemenea, dacă e vorba de un dormitor, iar la un moment dat vrei să ai o lumină mai slabă poți alege fie un bec smart, care își poate schimba inclusiv culoarea, fie un întrerupător cu potențiometru. 

Încălzirea și apa caldă. Cea mai bună variantă pentru încălzirea unei locuințe este centrala cu condensare. Pe lângă faptul că are un consum cu până la 30% mai mic față de o centrală convențională, foarte important este că amprenta de carbon este redusă datorită faptului că reutilizează gazele de ardere și le elimină în atmosferă la temperaturi mici, de aproximativ 55 de grade Celsius. 

Electrocasnicele mari. Dacă urmează să le schimbi, alege unele din clasa energetică A. De exemplu, un frigider din această clasă consumă cu 25% mai puțină energie electrică decât unul vechi, iar o mașină de spălat cu 35%. Puteți consuma energie electrică inteligent și dacă schimbați și alți consumator mari din casă. Un aragaz electric clasa A vă poate reduce consumul cu până la 50%. De asemenea, un televizor de generație nouă, din aceeași clasă, consumă cu până la 40% mai puțin. 

Electrocasnicelor mici. Puteți consuma smart energie și dacă alegeți cu atenție electrocasnicele mai mici. Cele din clasa A sunt mult mai economice. Un cuptor cu microunde nou din clasa A vă aduce o economie de 20%. De asemenea, un fier de călcat din aceeași clasă consumă cu 40% mai puțin, iar un aspirator cu până la 45%.