Ce sunt carbohidrații. Diferența față de proteine și grăsimi

ce sunt carbohidrații
Foto: silviarita / pixabay.com

Foarte multe persoane evită să mănânce carbohidrați de teamă că se vor îngrășa. Însă carbohidrații sunt importanți pentru organism și, consumați echilibrat, asigură o dietă sănătoasă. Iată ce sunt carbohidrații și care este diferența dintre carbohidrați și proteine sau grăsimi.

Ce tipuri de carbohidrați există

Carbohidrații, proteinele și grăsimile sunt principalele 3 tipuri de macronutrienți din mâncare (sunt numiți macronutrienți deoarece organismul are nevoie de cantități mari de astfel de nutrienți, în fiecare zi).

Revenind la ce sunt carbohidrații, trebuie spus că, din punct de vedere chimic, un carbohidrat este o biomoleculă alcătuită din carbon, hidrogen și oxigen. La rândul lor, carbohidrații se împart în mai multe tipuri, cele mai cunoscute fiind zaharurile (glucidele), amidonul și fibrele.

Carbohidrații reprezintă principala sursă de energie pentru organism. În corpul tău, ei se transformă în glucoză (zahăr). Creierul, dar și mușchii, au nevoie de glucoză pentru a funcționa.

Deoarece ei se transformă în glucoză în corp, carbohidrații îți vor ridica nivelul zahărului din sânge. Din acest motiv este foarte important să monitorizezi consumul de carbohidrați dacă suferi de afecțiuni precum diabetul.

Ce sunt carbohidrații și ce sunt fibrele

Nu doar zaharurile sunt transformate în glucoză în organism, ci și amidonul.

În schimb, fibrele, care sunt tot un tip de carbohidrați, nu pot fi absorbite și descompuse de organism, motiv pentru care ele nu cauzează o creștere a nivelul de zahăr din sânge, se arată pe site-ul Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA.

Diferența dintre carbohidrați și proteine

Înțelegem mai bine ce sunt carbohidrații dacă știm să îi diferențiem de proteine și de grăsimi. Astfel, proteinele sunt macromoleculele care ajută la generarea de țesut și care „repară” corpul dacă te-ai rănit, de exemplu. Proteinele nu ridică nivelul sângelui. Ele sunt alcătuite din aminoacizi și îndeplinesc numeroase alte funcții: catalizează reacțiile metabolice, ajută la replicarea ADN-ului, răspund la stimuli, conferă structură celulelor, transportă molecule dintr-un loc în altul, potrivit Wikipedia.org.

Ce sunt carbohidrații – diferența dintre carbohidrați și grăsimi

În ceea ce privește grăsimile, acestea sunt amestecuri complexe care conțin acizi grași. Mai sunt numite și lipide (substanțe biologice alcătuite din carbon, hidrogen și oxigen care nu sunt solubile în apă, dar pot fi dizolvate în anumiți solvenți).

Alimente ce conțin carbohidrați

Odată ce am înțeles ce sunt carbohidrații putem enumera câteva alimente care conțin carbohidrați. Este important de știut că ei se găsesc în majoritatea alimentelor, cu excepția cărnii (în fructe, legume, cereale, lactate, chiar și în ouă – însă în proporții diferite).

De exemplu, 100 de grame de avocado conțin 8,53 de grame de carbohidrați. Dintre aceștia fibrele reprezintă 6,7 grame, iar zaharurile 0,66 grame.

Un măr de 100 de grame conține, în schimb, 14,8 grame de carbohidrați, dintre care 12,1 grame sunt glucide (zaharuri), iar 2,1 grame sunt fibre.

Dacă facem comparația între cele două fructe rezultă că avocado conține un număr destul de ridicat de carbohidrați, însă cea mai mare parte a acestora este reprezentată de fibre, motiv pentru care poate fi consumat și de persoanele diabetice. Și merele pot fi consumate de cei care suferă de diabet, însă consumul lor ar trebui monitorizat deoarece, după cum se vede, cea mai mare parte a carbohidraților conținuți este reprezentată de glucide.

Ce sunt carbohidrații – alimente ce conțin carbohidrați

Pâinea din făină integrală de grâu este un alt aliment bogat în carbohidrați. 100 de grame de pâine din făină integrală de grâu conțin 43,1 grame de carbohidrați, dintre care 6 grame de fibre și 4,41 grame de zaharuri.

Alte alimente conțin cantități mici de carbohidrați, ca de exemplu ouăle. 100 de grame de ouă fierte conțin doar 1,12 grame de carbohidrați (zaharuri, mai precis, deoarece ouăle nu conțin deloc fibre).

Brânza feta conține 3,88 grame de carbohidrați (însă 0 fibre) la suta de grame. Ea conține multe proteine (14,2 grame la suta de grame) și lipide (21,5 grame la 100 de grame).

Carnea nu conține deloc carbohidrați. De pildă, somonul afumat are 0 grame de carbohidrați. În schimb, el conține foarte multe proteine (100 de grame de somon conțin 18,3 grame de proteine).

Ce sunt carbohidrații – cantitatea zilnică necesară

În SUA, ghidul „Dietary Guidelines for Americans” recomandă ca adulții să mănânce între 225 și 325 de grame de carbohidrați între-o zi, se arată pe site-ul mayoclinic.org. Cu alte cuvinte, carbohidrații trebuie să reprezinte între 45% și 65% din totalul caloriilor dintr-o zi (dacă un adult consumă 2.000 de calorii într-o zi, între 900 și 1.300 de calorii ar trebui să provină din carbohidrați).

În schimb, diabeticii ar trebui să limiteze consumul de carbohidrați la 130 – 143 de grame de zi (pentru o dietă de circa 2.000 – 2.200 de calorii pe zi). Maximum 26% din caloriile consumate zilnic de diabetici ar trebui să provină din carbohidrați.

Foto: silviarita / pixabay.com

Alimente bogate în fibre. Listă cu 25 de produse bune pentru tine
Ce să mănânci dacă ești constipat și ce să eviți. Listă cu 34 de alimente

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.